Dostupni linkovi

U Beogradu, Novom Sadu i Nišu protesti zbog rezultata izbora


Nakon Narodne Skupštine okupljeni su se uputili na beogradski Trg Republike, uzvikujući parole

Nekoliko hiljada ljudi, uglavnom mladih, nezadovoljnih rezutatima izbora, okupilo se u ponedeljak na protestnoj šetnji u centru Beograda. Dan posle glasanja, protesti su organizovani i u Novom Sadu i Nišu.

Građani su se organizovali preko društvenih mreža, gde je upućen poziv za okupljanje pod nazivom "Protest protiv diktature".

Skandirajući "Vučiću, lopove", "Krađa", "Gotov je" i "Nećemo te, Vučiću", u Beogradu su se učesnici protesta okupili ispred zgrade Skupštine Srbije, odakle su krenuli u protestnu šetnju do Trga Republike, a zatim centralnim gradskim ulicama pored zgrade „Politike“ i Radio-televizije Srbije, zgrade Vlade Srbije, koju su pojedinci gađali jajima, do sedišta Republičke izborne komisije, odakle su se vratili do Skupštine.

Na skupu nije bilo stranačkih obeležja, niti zvaničnih obraćanja, a na Fejsbuk stranici je navedeno da protest nema ljude koji ga vode. Ispred Skupštine se dogodio manji incident kada je jedna grupa gađala policajce flašama i jajima, i pokušala da priđe stepenicama. Policija nije reagovala, a građani su im govorili da „brane narod“.

Više stotina mladih okupilo se u isto vreme i na glavnom trgu Novog Sada, negodujući zbog, kako su naveli, neregularnosti predsedničkih izbora i medijske cenzure. Oni su političkoj eliti poručili da ne žele da odu iz Srbije i da će učiniti sve da na sledećim izborima učešće građana bude veće.

Društveni aktivista Lazar Čovs je na skupu optužio vladajuću koaliciju da je ucenama i pretnjama uticala na rezultate predsedničkih izbora.

„Izborna krađa je počela mnogo, mnogo pre izbornog dana, svi mi to znamo, sa ucenama, sa pretnjama sa uslovljavanjem ljudi da će ostati bez posla i bez prihoda, mnogo, mnogo ranije, a taj čovek (Aleksandar Vučić) je već jako dugo u kampanji“, rekao je on.

Katarina Jelisavčić u ime organizatora poručila da mladi ne žele da odu, i da će se boriti za pravedne izbore i za slobodu govora.

Okupljenima se obratio i predsednik Nezavisnog društva Vojvodine Nedim Sejdinović, koji je poručio da borba za civilizovan život tek počinje.

Nekoliko stotina mladih okupilo se i u Nišu.

XS
SM
MD
LG