Dostupni linkovi

Zaev: Parlamentarna većina ima obavezu da preuzme kontrolu nad Sobranjem


Zoran Zaev
Zoran Zaev

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da parlamentarna većina, koju predvodi, neće dozvoliti da suparnički VMRO DPMNE kao manjina beskrajno razvlači konstitutivnu sednicu parlamenta.

"Cele sedmice, uz sve budalaštine, manjina se iživljava i teroriše parlamentarnu većinu i gradjane, koji očekuju pokretanje demokratskih procesa", rekao je on novinarima.

Kako je istakao Zaev, parlamentarna manjina i predsedavajući Sobranja Trajko Veljanovski (VMRO DPMNE) treba da znaju da oformljena većina ima pravo i obavezu da preuzme kontrolu nad parlamentom, izborom predsednika iz svojih redova i da na taj način preuzme odgovornost za njegovo vodjenje.

Na pitanje kakve mere će preuzeti parlamentarna većina koju sačinjavaju SDSM i tri albanske stranke, Zaev je rekao da postoje alternative koje Ustav, zakoni i skupštinski poslovnik dozvoljavaju i na osnovu kojih većina može da donosi odluke.

Lider SDSM je rekao i da očekuje da predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, koji je danas u poseti Makedoniji, makedonskom predsedniku Djordju Ivanovu prenese precizne poruke prijateljske Evrope oko pronalaženja rešenja za političku krizu.

XS
SM
MD
LG