Dostupni linkovi

Paralizovani čovjek pokreće ruku pomoću misli


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Čovjek koji je ostao paralizovan poslije saobraćajne nesreće ponovo može da pokreće ruku zahvaljujući električnom implantu ugrađenom u mozak i senzorima u ruci koji primaju signale iz mozga.

Ova eksperimentalna tehnologija je prva u svijetu uspjela da putem neuralne kontrole omogući funkcije šake potpuno paralizovanoj osobi. Tehnologiju je proizveo univerzitet u Klivlendu, u Ohaju.

Bil Kočevar (53), koji je paralizovan ispod vrata pošto je udario motorom u kamion, poslije osam godina opet može da pije i da se hrani bez ičije pomoći.

"Mislim na ono što želim da uradim i sistem to uradi za mene", rekao je Kočevar za Guardian.

Proces je još spor, ali naučnici koji stoje iza tehnologije kažu da je pokazano da zamisao funkcioniše i da se nadaju da će na kraju postati uobičajen način liječenja paralize, kao i da će električna kola i senzori biti ugrađeni ispod kože i bežično povezani.

"Do sada smo uspjeli da čovjeku sa tetraplegijom omogućimo da ispruži ruku i hvata stvari, što znači da će moći sam da jede i pije. Sa daljim razvojem, nadamo se da ćemo omogućiti širi krug radnji, što bi značajno pomoglo paralizovanim ljudima", rekao je Bolu Adžiboje, jedan od autora istraživanja.

Funkcionalna električna stimulacija (FES) mišića i nerava je i prije pokušavana na paralizovanim pacijentima, ali je do sada morala da bude aktivirana nekim pokretom.

Kočevaru je operacijom u dio mozga zadužen za kretanje ruku ugrađen implant povezan s kompjuterom. Bilo je potrebno četiri mjeseca treninga da bi kompjuter mogao da prepozna signale koje dobija od implanta.

Zatim mu je u ruku ugrađeno 36 elektroda, za pokretanje prstiju, ručnog zgloba, lakta i ramena.

Izvor: CNN

XS
SM
MD
LG