Dostupni linkovi

Škotska zatražila od Londona referendum o nezavisnosti


Nikola Stardžon

Premijerka Škotske Nikola Stardžon (Nicola Sturgeon) zatražila je u petak od britanske vlade da omogući održavanje drugog referenduma o nezavisnosti, dva dana nakon što je Velika Britanija pokrenula proceduru za izlazak iz Evropske unije, prenosi Rojters.

Liderka Škotske nacionalne partije (SNP) poslala je pismo britanskoj premijerki Terezi Mej u kome navodi da "škotski narod treba da ima pravo da bira sopstvenu budućnost – ukratko, da iskoristi pravo na samoopredeljenje”.

Rezultati referenduma o Bregzitu doveli su u pitanje budućnost Ujedinjenog kraljevstva jer su Engleska i Vels većinski glasali za napuštanje EU, ali su se u Škotskoj (62 odsto) i Severnoj Irskoj opredelili za ostanak u evropskom bloku.

Škotski parlament u kome većinu ima Škotska nacionalna partija (SNP), izjasnio se u utorak za održavanje novog referenduma o status unutar Kraljevstva 2018. ili 2019, tačnije pre isteka roka od dve godine koliko treba da traju pregovori o izlasku Britanije iz EU.

Međutim, britanska vlada mora da da odobri glasanje o statusu Škotske.

Premijerka Tereza Mej već je ranije rekla da "sada nije dobar momenat", pošto počinje dvogodišnji period kompleksnih pregovora s Briselom o Bregzitu. Stardžon je početkom nedelje kazala da bi bilo "demokratski neodbranjivo" kad bi London odbio da usliši zahtev škotskog parlamenta za novi referendum, prenosi Frans pres.

Stardžon je poželela Mej uspeh u pregovorima sa EU, ali je istakla da se čini neizbežnim da će njihov ishod biti britansko napuštanje jedinstvenog evropskog tržišta.

“Stoga Vam pišem da započnemo razgovore naših vlada kako bismo postigli sporazum koji omogućio donošenje zakona o referendumu u škotskom parlamentu”.

Stardžon je istakla da ne vidi razlog da “sprečite volju škotskog parlamenta i nadam se da to nećete učiniti”.

Portparol Tereze Mej je rekao da će britanska Vlada blagovremeno odgovoriti ali isključuje mogućnost rasprave o drugom referendumu.

“U ovom trenutku, sva naša pažnja treba da bude usredsređena na pregovore sa EU, vodeći računa da postignemo dobar sporazum za celo Ujedinjeno kraljevstvo”, kazao je portparol britanske premijerke.

Analitičari ocenju da će, iako Tereza Mej ima moć da blokira tu inicijativu, biti komplikovano da je odlaže neograničeno. Mej, kojoj je stalo da održi jedinstvenu Veliku Britaniju, mogla bi da pokuša da odloži što više novi škotski referendum iza predviđenog izlaska Britanije iz EU, za dve godine.

Većina Škotlanjana, njih 55 odsto, bilo za ostanak u sastavu Velike Britanije dok je 45 procenata glasalo za samostalnost. Međutim, Stardžon ističe da su se okolnosti promenile nakog Bregzita.

Prema anketi koju je danas objavio institut Survejšon (Survation) 46 odsto ispitanika bi više voleli da ga ne bude, a 41 odsto su za referendum. U istoj anketi 48 odsto Škotlanđana su rekli da su protiv nezavisnosti, 43 odsto želi prekid sa Velikom Britanijom, dok je devet odsto neodlučno.

XS
SM
MD
LG