Dostupni linkovi

Apelacioni sud odbacio žalbu Opštine Požega


Sladjana Petrović Varagić, smenjena direktorka Kulturnog centra u Požegi.
Sladjana Petrović Varagić, smenjena direktorka Kulturnog centra u Požegi.

Rešenjem Aeplacionog suda u Kragujevcu odbačena je kao neosnovana žalba Opštine Požega na prvostepenu presudu Višeg suda u Užicu o nezakonitoj smeni Slađane Petrović Varagić sa mesta direktorke Kulturnog centra Požega.

Istovremeno ovaj sud se proglasio nenadležnim da vrati Varagić na tu funkciju.

Opština Požega je obavezana da plati troškove sudskog postupka u iznosu od 103.500 dinara.

Ovakva presuda je apsurdna, potvrđuje se nezakonita smena, ali ne i povratakna to mesto, kaže SlađanaVaragić za Radio Slobodna Evropa:

“Zakon o kulturi, a i drugi zakoni koji regulišu ovu oblast, jasno kažu kako se direktor imenuje i kako razrešava i pre isteka mandata. Ovaj Sud kaoi Viši sud u Užicu su utvrdili da ni jedna od tih stavki nije bila ispunjena i da je rešenje o mom razrešenju sa mesta direktorke Kulturnog centra doneto nezakonito.”

Varagić takođe najavljuje da će se obratiti sledećoj pravnoj instanci Kasacionom sudu.

Varagić je smenjena februaru 2016. godine, kada je Srpska napredna stranka došla na vlast u Požegi. Smenu je tražio predsednik opštine Milan Božić, što je izazvalo protest dobrog dela kulturne javnosti Srbije koja je stala je uz Varagićku. U samoj Požegi prikupljeno je nekoliko hiljada potpisa da se ona vrati na mesto direktora.

Milan Božić i posle presude Višeg suda u Užicu, kojom je trebalo da se Varagić vrati na direktorsko mesto u roku od osam dana, izjavio je da ona više nikada neće biti direktor.

Kategoričan je i sada nakon odluke Apelacionog suda:

“Poštovaćemo odluke suda, ali jedino mogu reći da ona više nikada dok sam ja predsednik opštine Požega, neće biti direktorka ni u jednom javnom preduzeću, niti ustanovi kulture. A dok se sve to sudski privede kraju Kulturni centar neće ni postojati, jer iz ekonomsko-organizacionih razloga ćemo sve te ustanove staviti pod jedan krov i to će biti kulturno-sportska i turistička organizacija”, izjavio je Božić.

XS
SM
MD
LG