Dostupni linkovi

Plenković: Ne spasavamo Todorića, već hrvatsku ekonomiju


Andrej Plenković
Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da cilj zakona o sistemskim kompanijama, koji će poslepodne biti na sednici Vlade, nije spasavanje vlasnika Agrokora Ivice Todorića, već hrvatske ekonomije.

"Nije reč o zakonu koji služi za spasavanje bilo koga, pa ni vlasnika Agrokora Ivice Todorića, već o zakonu čije je temeljni cilj zaštita hrvatske privrede i finansijskog sistema. Danas ćemo na Vladi ovaj zakon usvojiti i predložiti ga Saboru koji će ga potom raspraviti i usvojiti", rekao je Plenković novinarima posle sastanka poslanika vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

On je kazao da je predlog predstavio poslanicima vladajućih stranka i objasnio da je reč o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja.

Plenković je rekao da se pristupilo izradi zakona da bi država imala adekvatne zakonske i institucionalne okvire kada se neke njene kompanije nađu u poteškoćama.

Do pokretanja odredbi predloženog zakona, u javnosti nazvanog "leks Agrokor", došlo bi, kako je rekao Plenković, ili na predlog kompanije ili na zahtev poverilaca, ali uz saglasnost dužnika.

"Ovo je jedan plan države da ima stvoren okvir u kojem može osigurati stabilnost privrednog i finansijskog sistema koji ide za tim da zaposlenici i dalje rade u brojnim kompanijama koje su vezane u ovom konkretnom slučaju na Agrokor i na mogućnost dobavljača da budu plaćeni i nastave i dalje normalno sarađivati", rekao je Plenković.

On je rekao da ne zna jesu li tačna nagađanja da je postignut dogovor poverilaca i uprave Agrokora, ali da bi Vlada bila zadovoljna kada bi vlasnik i uprava pronašli rešenje.

Plenković nije želeo da komentariše izjave koalicionih partnera iz Mosta da za Ivicu Todorića više nema mesta u upravljačkoj i vlasničkoj strukturi i dodao da odredbe zakona govore o vanrednoj upravi, o razdoblju od godinu plus još tri meseca u kojima bi se sprovelo restrukturiranje kompanije.

Hrvatski mediji javljaju da se u Zagreba održavaju sastanci dobavljača i kreditora Agrokora oko rešenja krize u najvećoj hrvatskoj kompaniji.

XS
SM
MD
LG