Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Deo prosvetara u Srbiji u štrajku


Plate u prosveti i dalje znatno manje u odnosu na republički prosek

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije stupili su jutros u jednodnevni štrajk i obustavili nastavu zbog toga što Vlada Srbije još nije ispunila odredbe Sporazuma koji je potpisala sa reprezentativnim sindikatima 24. aprila 2015. godine o rešavanju spornih pitanja i poboljšanju njihovog materijalnog položaja.

Ostala tri reprezentativna sindikata nisu prekinula nastavu uz obrazloženje da čekaju ishod pregovora sa Vladom ili da njihov protest ne bi bio okarakterisan kao politički štrajk.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže za Radio Slobodna Evropa da je taj sindikat 17. marta, ispred zgrade Vlade Srbije, organizovao štrajk upozorenja i najavio da će, ukoliko Vlada ne počne realizaciju ranije postignutog sporazuma, danas potpuno obustaviti nastavu.

“Taj 31. mart je došao, a u međuvremenu nas niko nije zvao, tako da smo mi danas obustavili nastavu u školama koje su naše članice. Takvih škola u Srbiji je 736, koje na različite načine realizuju odluku o štrajku. U nekim školama su samo izvršni odbori u potpunoj obustavi, negde polovine kolektiva, negde čitave škole, tako da je raznolika situacija”, kaže naša sagovornica.

Materijalnim položajem svojih članova nezadovoljni su i u Sindikatu prosvetnih radnika Srbije, jer su plate u prosveti i dalje znatno manje u odnosu na republički prosek, kaže za naš program Slobodan Brajković, presednik tog sindikata.

“Naše plate su u proseku 42.126 dinara, a prosečna plata u Srbiji je 44.780 dnara. Znači, da nam je prosek manji za oko 15 odsto, iako nam je kvalifikaciona struktura iznad republičkog proseka jer oko 80 odsto zaposlenih u prosveti ima visoku školsku spremu”, ističe Brajković.

I pored toga, taj sindikat se nije priključili današnjem štrajku kako, po Brajkovićevim rečima, nebi bili optuženi za politizaciju protesta, s obzirom da je u toku predizborna tišina.

U štrajk nisu stupili ni članovi Granskog sindikata prosvetnih radnika , zbog toga što, kako kaže predsednik Tomislav Živanović, još uvek nisu iscrpljene sve mogućnosti za postizanje dogovora.

“Pozivamo kolege iz Unije da zajedno napravimo zajedničku platform delovanja i rada u cilju dobrobiti kompletnog obrazovanja Srbije”, kaže Živanović.

To međutim ne znači da se, u dogledno vreme, i oni neće pridružiti štrajku, ako pregovori propadnu.

“Da smo kojim slučajem završili pregovore verovatno bi učestvovali sa kolegama, a u isto vreme smemo slobodno da poručimo i Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete da, ukoliko ne budu realizovali ono što se dogovorimo da će u oktobru ili novembru sigurno imati štrajk”, najavljuje Živanović.

Jasna Janković kaže da u Uniji nisu imali nikakve dileme da li je danas pravi dan za potpunu obustavu rada, tim pre što se, kako ističe u Srbiji izbori organizuju veoma često tako da je teško utvrditi termin koji se ne bi poklapao sa njima.

XS
SM
MD
LG