Dostupni linkovi

Navalnom potvrđen zatvor, Putin kritikuje mešanje Zapada


Aleksej Navalni u sudnici
Aleksej Navalni u sudnici

Ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je danas pozive Zapada da uhapšeni demonstranti budu oslobodjeni, u prvom javnom obraćanju povodom talasa protesta koji se održavaju širom Rusije zbog korupcije, ističući da će “biti kažnjen svako ko krži zakon”.

U nedelju je uhapšeno nekoliko hiljada građana tokom protesta, održanih u 99 gradova bez odobrenja vlasti i najmasovnijih u Rusiji u poslednjih pet godina.

Moskovski sud je danas potvrdio 15-to dnevnu kaznu zatvora lideru opozicije Alekseju Navalnom koji je osuđen zbog suprostavljanja policija prilikom hapšenja, javlja ruski servis RSE.

Putin je na forumu lidera Arktičkog regiona u Arhangelsku rekao da "u političkim procesima svako treba da deluje u okviru zakona"

On je sugerisao da je Navalni koristio proteste za promociju kandidature za predsedničke izbore 2018.

Ne pominjući ime Navalnog, Putin je istakao da je “pogrešno kada neko, pojedine političke snage koriste ovakve proteste za sopstvene prljave interese, a ne da poboljšaju situaciju u zemlji”.

Putin je doduše priznao da je korupcija problem u Rusiji “kao i u drugim zemljama”.

Ruske vlasti uglavnom zabranjuju proteste ili ih dozvoljavaju samo u udaljenim mestima. Posle poslednjeg velikog talasa protesta 2011. i 2012. godine, kazna za učešće u demonstracijama koje nisu odobrene povećana je na pet godina zatvora.

Mnoge zemlje Zapada osudile su hapšenja i pozvale na oslobadjanje demonstranata osudjenih na zatvorske kazne, medju kojima je i opozicionar Aleksej Navaljni, Putinov najpoznatiji protivnik.

"Mi smatramo pozive ovog tipa čistom politizacijom s ciljem vršenja odredjenog pritiska na unutrašnji politički život zemlje", rekao je Putin.

Ruski zvaničnici uglavnom karakterišu kritikovanja iz inostranstva kao mešanje u unutrašnja pitanja.

Neočekivana masovnost i domet protesta pokrenuli su pitanja o strategiji Kremlja, da li će se vlast baviti temama zbog kojih je došlo do protesta ili će pokušati da oslabi ili uništi opoziciju koja je prethodnih godina delovala nemoćno, ocenjuje Asošijeted Pres.

XS
SM
MD
LG