Dostupni linkovi

Sijetl tuži Trampa zbog pretnji da ukine subvencije


Donald Tramp
Donald Tramp

Vlasti u Sijetlu su tužile administraciju američkog predsednika Donalda Trampa zbog pretnji da će ukinuti državne subvencije gradovima koji pružaju utočište ilegalnim migrantima, izjavio je gradonačelnik Sijetla Ed Marej, prenosi Rojters.

Marej je dodao da Ustav SAD zabranjuje Vladi da vrši pritisak na gradove, a po njegovim rečima, predsednik upravo to čini “odlučivši se da nas maltretira”.

"Subvencije koje su namenjene za borbu protiv trgovine ljudima, uglavnom decom, ni na koji način nisu povezane sa migrantima", rekao je Marej dodajući da je vreme da se gradovi usprotive vlasti i stanu na kraj strahu i haosu u državnom sistemu.

Državni tužilac SAD Džef Sešns je u ponedjeljak, 27. marta, zapretio da će vlasti ukinuti subvencije gradovima koji pružaju utočište ilegalnim migrantima i štite ih od deportovanja.

Ministarstvo odbrane SAD je, reagujući na tužbu Sijetla, saopštilo da “izostanak deportacije stranaca osuđenih za teške zločine čini našu zemlju manje bezbednom jer se opasni kriminalci vraćaju na ulice”.

Potez lokalnih vlasti u Sijetlu je poslednji u nizu koji su preduzeli gradovi poput San Franciska i okruga Santa Klara u Kaliforniji.

Policijske agencije u nekoliko desetina gradova, uključujući Njujork, Los Anđeles i Čikago, zabranile su svojim pripadnicima da proveravaju status imigranata prilikom rutinskih saobraćajnih kontrola ili hapšenja po drugim osnovama. Oni takođe odbijaju da zadrže privedene duže nego što je propisano zakonom a što traže federalne službe koje nastoje da deportuju ilegalne imigrante.

Jača kontrola ulaska imigranata je bila jedna od ključnih tački Trampove predizborne kampanje. Njegova administracija ističe da se rigorozne mere odnose na ilegalne imigrante osuđene za ozbiljnija krivična dela.

XS
SM
MD
LG