Dostupni linkovi

Uprkos medijskim uvredama Moskve, Rusi dobrodošli u Crnu Goru


Srđan Darmanović: Političke nesuglasice sa Rusijom neće uticati na obostranu ekonomsku saradnju (na fotografiji: pogled na Budvu)
Srđan Darmanović: Političke nesuglasice sa Rusijom neće uticati na obostranu ekonomsku saradnju (na fotografiji: pogled na Budvu)

U samo tri dana ruski državni mediji su objavili dva propagandistička priloga o Crnoj Gori kao veoma problematičnoj turističkoj, bezbjednosnoj i investicionoj destinaciji za ruske građane. Državna televizija Rusija 1 (Россия-1) i TV Zvezda (Tелерадиокомпания Звезда), kanal ruskog Ministarstva odbrane, su ocjenili da "Crna Gora postaje opasna za turiste", da se "Rusi hapse iz nepoznatih razloga", da su "plaže prljave" i "sve investicije stale", da postoje "minska polja", "politička nestabilnost", te da turistima "prijete infektivne bolesti". Koja je svrha ovakvih napisa?

U trenutku kada je Turistička organizacija Rusije saopštila da ovogodišnja pretprodaja turističkih aranžmana za Crnu Goru (i Hrvatsku) pokazuje da je interesovanje ruskih turista povećano dva do tri puta u odnosu na prošlu godinu, ruska državna televizija Rusija 1 i TV Zvezda, objavili su vrlo slične priloge u kojima sugerišu svojim gledaocima da je Crna Gora veoma opasna, politički nestabilna i navodno negostoljubiva prema ruskim državljanima.

Primjer je reportaža pod naslovom "Kriminal, minska polja i infektivne bolesti: Zašto Crna Gora postaje opasna za turiste" – u kojoj se navodi da "u Crnoj Gori više nije bezbjedno, negdje gađaju spomenike bombama, hapse Ruse, izbjegavati lokalno stanovništvo, postoje i prirodne opasnosti, obilje morskih ježeva, meduza i otrovnih zmija, voda je potpuno nekvalitetna, nije za piće i turisti to ne znaju...".

Reagovao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović koji je na pres-konferenciji, upitan o kampanji ruskih medija, rekao da političke kampanje protiv ekonomske saradnje obično ne daju rezultate.

"Desetine hiljada ruskih turista godinama su posjećivale Crnu Goru, vidjele ljepote naše zemlje i oni su dobrodošli. Jadransko more je vrlo sigurna destinacija i jedna od turistički najljepših u svijetu. Sigurni smo da će ruski, ali i drugi turisti, nastaviti da dolaze u Crnu Goru i da naše političke nesuglasice sa Rusijom neće uticati na ekonomsku saradnju koja je od obostrane koristi", rekao je ministar Darmanović.

Srđan Darmanović: Ruski i drugi turisti će nastaviti dolaziti u Crnu Goru
Srđan Darmanović: Ruski i drugi turisti će nastaviti dolaziti u Crnu Goru


I ministar turizma Pavle Radulović odbacuje mogućnost da će napisi iz ruskih medija uticati na dolazak turista iz Rusije.

"Apsolutno ne očekujemo da programski sadržaj bilo kog medija utiče i ima efekte na turističku sezonu u Crnoj Gori, pa ni na broj turista iz Rusije. Što se tiče turista iz Ruske Federacije, Crna Gora je već godinama jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija. U ovom trenutku nema indicija da su pomenuti navodi u Rusiji imali negativan efekat na posjetu iz te zemlje", ocjenjuje Radulović.

Komentarišući tekstove ruskih medija u kojima se u kontekstu Crne Gore pominju termini – "minska polja, infektivne bolesti, opasnost po turiste, bombe, hapšenje Rusa i drugo", aktuelni direktor preduzeća "Morsko dobro" a prethodno dugogodišnji pomoćnik ministra turizma Predrag Jelušić, kaže da činjenice govore sasvim drugačije od tendencioznih priloga dijela ruskih medija.

"Ubijeđen sam da se ruski turisti u Crnoj Gori osjećaju dobrodošli. Da se osjećaju sigurno u Crnoj Gori. Ne stoji komentar o infrastrukturi i vodi, činjenica je da je u prethodnim godinama u ovim oblastima napravljen značajan pomak u svim gradovima crnogorskog primorja. I tačno je da su cijene usluga u Crnoj Gori prihvatljive ruskom tržištu", kaže Jelušić.

Reportaže na ruskim televizijama koje se negativno odnose prema Crnoj Gori, objavljene su odmah nakon što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov prošle nedjelje izjavio da "ulaskom u NATO Crna Gora žrtvuje svoje ekonomske odnose sa Rusijom".

Predrag Jelušić ne vidi smetnju u crnogorskom pristupanju NATO po ruske turiste.

"Pitanje ulaska Crne Gore u NATO ne bi trebalo da bude pitanje koje tangira turiste. Jer ako bi išli tom logikom, onda sigurno ruski turisti ne bi odlučili da u tom broju borave u zemljama koje su već dugo godina članice NATO, kao što su Francuska, Španija i Italija. Očito je da su ovi tendenciozni prilozi ne stoje. Očekujemo da ćemo ove godine imati značajan boravak ruskih turista u Crnoj Gori i njihov boravak će biti ugodan, komoran i da će lijepo provesti svoj odmor", navodi Jelušić.

Ruski državljani demantuju navode

Predsjednik odbora za turizam u Privrednoj komori Dragan Ivančević kaže da za sada Rusi rezervišu odmor u većem broju nego lani, te da su primjeri ruske antipropagande već viđeni, ali i neuspio način da se nanese ekonomska šteta Crnoj Gori.

"Ti politikantski pozivi neće nanijeti veliku štetu, jer Rusi rado dolaze u Crnu Goru. Iako će političari i dalje pokušavati da nam nanesu ekonomsku štetu, za nas je važno da zadržimo nivo kvaliteta i epitet bezbjedne turističke destinacije", riječi su Ivančevića.

Na pitanje RSE da li očekuje da ruska vlast zabrani svojim turoperatorima da posluju sa Crnom Gorom, kao u slučaju Turske prije dvije godine, Dragan Ivančević odgovara odrično.

"Naša evroatlantska orjentacija, koja nije novost za rusku vlast, ne može da se poredi sa problemima koji su bili između Turske i Rusije. Ne očekujem takvu odluku, a mislim i da je ruska javnost ne bi prihvatila", tvrdi Ivančević.

Pitali smo i neke od građana da li su zabrinuti za sezonu nakon poziva ruskih medija da se ne putuje u Crnu Goru, a među karakterističnim odgovorima su oni Veselina Šoća i Milene Maslovarić.

Anketa
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00
Direktan link


Očekujući odgovor na propagandu dijela ruskih medija prema Crnoj Gori, stručnjak za odnose s javnošću Miodrag Strugar kaže da su upravo ruski državljani, koji su već boravili u Crnoj Gori, demantovali napise zvaničnih medija.

"Ono što bi trebalo da urade ljudi zaduženi za turizam je da komunikacijski odgovore na adekvatan način, što su već uradili Rusi koji žive, borave ili su posjetili Crnu Goru. Oni su dan nakon tog priloga na ruskoj državnoj televiziji, koji vrvi od laži, pod haštagom '#bio sam/bila sam' u Crnoj Gori na ruskom jeziku počeli objavljivati fotografije i utiske iz Crne Gore, uz tvrdnje da nije istina to što je objavljeno u TV prilogu", pojašnjava Strugar.

Oko 300.000 ruskih turista je lani boravilo u Crnoj Gori, što je oko 30 odsto posto ukupnog broja stranih posjetilaca.

Sa moskovske turističke berze održane sredinom ovog mjeseca, ruski turoperatori su objavili da će ovog ljeta imati za trećinu povećan avio-sabraćaj ka Crnoj Gori iz Moskve, Sankt Peterburga, Samare i Ekaterinburga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG