Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Darmanović: Ruski turisti će dolaziti u Crnu Goru


Srđan Darmanović, ministar inostranih poslova Crne Gore

Crnogorski ministar inostranih poslova Srđan Darmanović izjavio je danas da je siguran da će ruski turisti nastaviti da dolaze u Crnu Goru i pored kampanje ruskih državnih medija kojom pokušavaju da ih odvrate od te turističke destinacije, prenosi Beta.

Darmanović je novinarima u Podgorici kazao da je "siguran" da će ruski turisti nastaviti da dolaze u Crnu Goru i da nesuglasice dve države oko NATO "neće ozbiljnije uticati" na turizam.

"Sigurni smo da će i ruski, kao i drugi turisti nastaviti da dolaze u Crnu Goru i na Jadransko more i da naše sadašnje političke nesuglasice sa Rusijom oko našeg članstva u NATO neće ozbiljnije uticati na ovu ekonomsku granu", kazao je Darmanović komentarišući negativnu sliku Crne Gore u ruskim državnim medijima poslednjih dana.

On je podsetio da desetine hiljada ruskih turista svake godine poseti Crnu Goru i poručio da su oni bili, i da su i dalje dobrodošli.

Ruski državni mediji poslednjih dana emitovali su reportaže s porukom da turisti iz Rusije ne bi trebalo da dolaze u Crnu Goru koju opisuju kao zemlju koju "ruski biznis napušta" i u kojoj "turizam nazaduje, a oslobođeno mesto veoma brzo zauzima kriminal".

"Zbog jačanja kriminala, čak ni sami Crnogorci ne savetuju svojim prijateljima da dolaze. Čiste plaže ovde su retkost. Povećanje kriminala i rast rusofobije neće povećati želju ruskih turista da je posete", navodi se u nedavno emitovanom prilogu TV Rusija. Prethodno je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov prošle nedelje izjavio da Crna Gora ulaskom u NATO "žrtvuje" ekonomske odnose sa Rusijom.

Zvanična Moskva protiv je širenja NATO na istok i ulaska Crne Gore u taj savez.

Medijska kampanja pojačana je poslednjih dana uoči odluke Senata SAD koji je početkom ove nedelje potvrdio da je saglasan da Crna Gora uskoro postane nova članica Alijanse i u očekivanju odluke crnogorske Skupštine o ratifikaciji protokola o članstvu u NATO.

Rusi su tokom poslednje decenije među najbrojnijim turistima u Crnoj Gori i čine oko 30 odsto ukupnog broja gostiju.

Pretprodaja aranžmana pokazala je da je interes za Crnu Goru među ruskim turistima porastao dva do tri puta u odnosu na prošlu godinu, podaci su Turističke organizacije Rusije.

XS
SM
MD
LG