Dostupni linkovi

Razlike Tilersona i Jildirima o ulozi sirijskih Kurda


Binali Jildirim i Reks Tilerson
Binali Jildirim i Reks Tilerson

Američki državni sekretar Reks Tilerson razgovarao je danas u Ankari sa premijerom Turske Binallijem Jildirimom o načinima koordinacije borbe protiv “Islamske države” (IDIL), dan nakon što je turska armija okončala višemesečne operacije na severu Sirije, saopšteno je iz kabineta turskog premijera, prenosi Asošijeted pres (AP).

U saopštenju se ne pominje neslaganje Turske i SAD oko uloge kurdskih snaga u borbi protiv ID, već se samo navodi da su se dva NATO saveznika složila da ojačaju saradnju u pitanjima od regionalnog interesa.

Tilerson, koji se susreo i sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom izjavio je da je Turska važna za bezbednost Amerike kao i za njene ekonomske veze sa regionom.

Odnosi SAD i Turske su se pogoršali u prethodnih 18 meseci, a jedno od neslaganja postoji po pitanju ko treba da učestvuje u oslobadjanju Rake, uporišta Islamske države u Siriji.

Jildirim je prethodno upozorio SAD da rizikuju pogoršanje odnosa sa Turskom ako kurdske snage (YPG) budu učestvovale u ovim operacijama. Raka je nalazi na jugoistoku Sirije, koje su turske trupe uglavnom okupirale.

Turska želi da SAD prekinu savezništvo s kurdskim pobunjenicima, ali Vašington tvrdi da su oni najefikasnije snage u borbi protiv islamističkih pobunjenika.

Ankara tretira sirijske snage kao terorističku organizaciju koja ugrožava bezbednost Turske.

Jildirim je sinoć saopštio da je Turska "uspešno" završila sedmomesečnu vojnu ofanzivu "Štit Eufrata" kojoj je osigurana teritorija na granici Turske i severa Sirije. Međutim, on nije isključio mogućnost novih vojnih akcija, niti je rekao da li će turski vojnici napustiti Siriju.

“Sirijske izbeglice u Turskoj se vraćaju. Život se normalizuje. Sve je pod kontrolom. Operacija 'Štit Eufrata' bila je uspešna i završena je. Svaka operacija posle ove imaće drugačiji naziv", izjavio je Jildirim, prenosi Bi-Bi-Si.

Bilo je reči i o zahtevu Turske za izručenjem islamskog klerika Fetulaha Gulena, nastanjenog u SAD, optuženog za umešanost u neuspeli državni udar u julu prošle godine u Turskoj. Gulen to negira.

Američki državni sekretar će se sresti i sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom koji je najavio da će postaviti pitanje hapšenja u Njujorku jednog od direktora turske Halkbank-e koji je optužen da je pomagao Iranu u kršenju američkih sankcija uvedenih ovoj zemlji.

XS
SM
MD
LG