Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Transparentnost Srbija: Vučićeva kampanja dominantna


Transparentnost Srbija: Funkcionerska kampanja premijera Aleksandra Vučića dominantna odlika ove izborne kampanje.

Predizbornu kampanju za predsjednika Srbije obilježila je dominacija premijera Srbije Aleksandra Vučića, kandidata devet vladajućih stranaka, kako u medijima, tako i u programskim blokovima posvećenim predizbornim aktivnostima, jedan je od zaključaka nevladine organizacije Transparentnost Srbija koja je pratila dosadašnji tok kampanje.

Takav vid njegovog predstavljanja u javnosti predstavnici Transparentnosti označili su kao funkcionersku kampanju.

„Zanimljivo je da je kandidat za predsednika Aleksandar Vučić često i u medijskim izveštajima predstavljen istovremeno u oba svojstva – što pokazuje da mediji i dalje imaju nedefinisan odnos o tome šta je izborna, a šta funkcionerska aktivnost“, istakao je Zlatko Minić, novinar i jedan od predstavnika Transparentnosti.

On je upozorio i na navode o zloupotrebama javnih resursa – poput autobuskih prevoznika, u svrhe kampanje. Najmanje jedan takav slučaj dokumentovan je fotografijama, a u Transparentnosti sumnjaju da ih je bilo više, kaže Zlatko Minić.

„To je da su ljudi dolazili autobusima iz drugih gradova i na manifestacije koje je organizovala Vlada Srbije, a ne koje su organizovale stranke. Takav je bio slučaj u Novom Pazaru na otvaranju Atletskog stadiona. I biće zanimljivo videti, ili bi bilo zanimljivo videti na koji način je to finansirano i da li će se time baviti neko od nadležnih organa“, kaže Minić.

U Transparentnosti Srbija ukazuju i na zamjerke koje imaju na rad državnih institucija angažovanih u izbornom procesu.

Podsjećaju da Narodna skupština ni ove godine nije formirala Nadzorni odbor za praćenje izborne kampanje na šta je obavezna po Zakonu o izboru narodnih poslanika, Regulatorno tijelo za elektronske medije neće pratiti predsjedničke izbore, već samo reagovati po prijavama, Agencija za borbu protiv korupcije godinama radi sa nepotpunim Odborom, a posljednjih mjeseci i bez direktora, dok je sastav Republičke izborne komisije određen suprotno Zakonu o izboru narodnih poslanika.

Međutim, Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti, najviše kritika uputio je Javnom tužilaštvu koje, kako kaže, nikada nije istražilo mnogobrojne navode o kupovini glasova građana.

„Uloga Javnog tužioca u takvim situacijama da izađe pred javnost, pozove građane koji imaju saznanja o ovakvim pojavama da ih podele sa Javnim tužiocem i da objasni ljudima koji imaju takva saznanja kakva su im prava i kakvu zaštitu mogu da dobiju. Međutim, i u ovom izbornom procesu izostala su takva ohrabrenja. To je ono što pospešuje, da tako kaže, da će stvari ostati u nekoj sivoj – nerazrešenoj zoni i da ostanu neke sumnje nakon svakih izbora koje imamo u zemlji“, smatra Nemanja Nenadić.

Ukazano je i da je jedan od novih izazova bilo pitanje vođenja kampanje prije raspisavanja izbora, takozvane funkcionerske kampanje, što kako u Transparentnosti podvlače nije uređeno aktuelnim Zakonom o izborima za predsjednika Srbije.

XS
SM
MD
LG