Dostupni linkovi

Trump potpisao ukaz o životnoj sredini


Predsjednik SAD Donald Trump
Predsjednik SAD Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je danas ukaz o životnoj sredini kojim se nalaže preispitivanje jedne od glavnih mjera njegovog prethodnika Baracka Obame o klimi, Plan čiste energije koji nalaže termocentralama smanjenje emisije ugljendioksida, prenosi Beta.

Trump koji je otvoreno doveo u pitanje postojanje klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja, potpisao je danas ukaz u sjedištu Agencije za zaštitu životne sredine (EPA), a u kratkom govoru izrazio je želju da "prekine rat protiv uglja".

U govoru nije ni jednom pomenuo pitanje klimatskih promjena.

Trump je rekao da će ovo da označi "početak nove ere" u proizvodnji energije.

Ovim ukazom se nalaže preispitivanje Obaminog Plana čiste energije, kojim se ograničava emisija gasova sa efektom staklene bašte u centralama na ugalj. Taj projekat, koji je trenutno blokiran, predviđa smanjenje emisije ugljen-dioksida za 32 posto do 2030. godine. To bi dovelo do zatvaranja centrala na ugalj.

Takođe se ukida 14-mjesečni moratorij na iznajmljivanje saveznog zemljišta za eksploataciju uglja.

Trump je ranije nazvao globalno zagrijavanje prevarom i više puta je kritikovao Obamine napore kao napad na američke radnike i američku industriju uglja koja je u teškoćama.

Izvori u Trumpovoj administraciji su ranije rekli da će uredba pomoći da energetski izvori budu dostupni i čisti kako bi se podstakao privredni rast i otvorila nova radna mjesta.

Donald Trump je tokom kampanje naveo da namjerava ponovo pokrenuti eksploataciju američkog uglja.

SAD su poslije Kine najveći zagađivač u svijetu. Trump je tokom izborne kampanje rekao da će "otkazati" međunarodni sporazum postignut u cilju borbe protiv klimatskih promjena i da će iz programa UN-a o globalnom zagrijavanju povući "američke dolare" prikupljene od poreza.

Pariški sporazum o klimi potpisalo je više od 190 zemalja, a formalno je odobrilo više od 100 njih, uključujući SAD.

XS
SM
MD
LG