Dostupni linkovi

Mustafa: Evroatlatnsko partnerstvo ključno za budućnost Kosova


Vojnici Kfora na Kosovu, 2015.
Vojnici Kfora na Kosovu, 2015.

Kosovski premijer Isa Mustafa poručio je danas, na 18. godišnjicu NATO intervencije na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ), kako je strateško partnerstvo i koordinacija sa SAD i evroatlanskim prijateljima važno za budućnost Kosova.

Mustafa je podsetio da je NATO akcija iz 1999. godine otvorila put nezavisnosti Kosova.

"Ti napadi su ubrzali oslobođenje Kosova i otvorili put nezavisnosti i demokratiji u našoj zemlji. Danas izražavamo večnu zahvalnost Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i svim ostalim zemljama NATO-a koje su bile uz nas u teškim trenucima", napisao je premijer Kosova Isa Mustafa na Facebooku.

NATO bombardovanje započelo je 24. marta 1999. godine, a posle više diplomatskih akcija potpisan je Vojno-tehnički sporazum u Kumanovu 9. juna 1999.

Nakon što je započelo povlačenje snaga SRJ i Srbije sa Kosova generalni sekretar NATO-a 10. juna je izdao naredbu o prekidu bombardovanja.

Tog dana je Savet bezbednosti UN usvojio Rezoluciju 1244, a na Kosovo je upućeno 37.200 vojnika KFOR-a iz 36 zemalja.

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, za vreme bombardovanja u Srbiji je u NATO intervenciji stradalo 187 civila, među njima 11 dece mlađe od 16 godina.

Na Kosovu je u istom periodu ubijeno, stradalo ili prisilno nestalo 9.401 osoba, od kojih je 758 stradalo u NATO intervenciji. Od ukupnog broja stradalih i nestalih, 6.511 su albanski civili. Među njima, 220 je stradalo od NATO bombi.

XS
SM
MD
LG