Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grčka traži podršku EU protiv reforme rada


Pogled na Partenon, Atina

Vlasti Grčke će da podrže Rimsku deklaraciju kojom se obilježava 60. rođendan Evropske unije (EU), ali im treba podrška protiv zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o reformi u oblasti radnog zakonodavstva, istakao je predjsednik Vlade Grčke Aleksis Cipras uoči sastanka u Rimu.

U pismu upućenom predsjedniku Savjeta EU Donaldu Tusku i predsjedniku Komisije EU Žan-Klod Junkeru, Cipras je pozvao na izražavanje jasnog stava o tome da li će se deklaracija odnositi i na Grčku, pošto su razgovori o ključnim pitanjima ponovo naišli na prepreku.

"Namjeravamo da podržimo Rimsku deklaraciju, dokument kojim se kreće u pozitivnom smjeru. Međutim, da bi se proslavila ovakva dostignuća, treba razjasniti to da li će se ona odnositi i na Grčku, odnosno da li se dostignuća EU odnose na sve države članice EU ili na sve, osim Grčke", izjavio je Cipras.

Dok se evropski lideri pripremaju za sastanak, grčki ministri pregovaraju o rezovima u penzionom fondu i o reformi rada sa predstavnicima kreditora.

"Tražim vašu podršku da bismo zajedno zaštitili prava Grčke da se vrati standardima evropskog socijalnog modela", poručio je Cipras.

Izvor: SRNA, Reuters
XS
SM
MD
LG