Dostupni linkovi

Smijenjen zamjenik ministrice odbrane BiH


Ministrica odbrane BiH, Marina Pendeš
Ministrica odbrane BiH, Marina Pendeš

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je prihvatio zahtjev Socijaldemokratske partije (SDPBiH) i Demokratske fronte (DF) i smijenio Seada Jusića, zamjenika ministrice odbrane BiH Marine Pendeš, javlja Kix.ba.

Prijedlog SDP-a i DF-a je podržan većinom glasova zastupnika Parlamenta BiH, dok ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i njen drugi zamjenik Boris Jerinić nisu dobili potreban broj glasova za smjenu.

Predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović iz Stranke demokratske akcije (SDA) prihvatio je prijedlog Kluba Saveza za bolju budućnost (SBB) da se posebno glasa o smjeni ministrice Pendeš i njenih zamjenika.

U zahtjevu koju potpisuju DF-ovi zastupnici , kao razlog za smjenu navodi se dozvola koju je Ministarstvo odbrane BiH dalo Oružanim snagama BiH za učešće na obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske, 9. januara 2017. godine u Banjoj Luci.

Ranije je smjenu Seada Jusića iz istih razloga od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića zatražio i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, ali ona se nikada nije našla na dnevnom redu.

Jusić je imenovan za zamjenika ministrice odbrane BiH na prijedlog SBB-a.

XS
SM
MD
LG