Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trećina dece u Avganistanu ne ide u školu


Deca, Avganistan

Skoro trećina dece u Avganistanu ne ide u školu, što povećava rizik od maloletničkog rada, regrutacije ekstremističkih grupa, ranih brakova i drugih oblika eksplotacije, saopštila je danas humanitarna organizacija Save the čildren (Save the Children).

Humanitani aktivisti upozoravaju da se očekuje da ove godine 400.000 dece u Avganistanu prekine školovanje zbog rastuće nestabilnosti i prinudnog povratka iz izbegličkih kampova na granici s Pakistanom, dok 3,7 miliona već nije u mogućnosti da pohađa nastavu.

Više od 600.000 Avganistanaca prošle godine je primorano da napusti kamp na granici s Pakistanom, a očekuje se da će do kraja ove godine to učiniti oko milion ljudi zbog oštrije regulative tamošnjih vlasti.

Save the čildren upozorava da polovina vraćene dece ne ide u školu i često završava radeći na ulici, jer njihovi roditelji ne mogu da pronađu posao.

Avganistan se suočava sa rastućom ekonomskom krizom i sve većim brojem napada talibana.

"Moj otac prodaje sladoled, a moj brat i ja prodajemo plastične kese da bismo zaradili malo novca za hranu", rekao je agenciji Asošiejted pres (AP) 11-godišnji Džahager, objašnjavajući zašto ne može da ide u školu.

Izvor: Beta, AP
XS
SM
MD
LG