Dostupni linkovi

FBI: Nema dokaza da je Obama naložio Trampovo prisluškivanje


Donald Tramp i Barak Obama
Donald Tramp i Barak Obama

Direktor američkog Federalnog biroa za istrage (FBI) Džejms Komni potvrdio je danas da ta služba ispituje navodnu rusku umešanost u američke predsedničke izbore, uključujići i moguću povezanost saradnika predsednika Donalda Trampa i Moskve.

Komni je ocenio je da istraga "veoma kompleksna" i da ne može da kaže kada će posao biti završen.

On je rekao da FBI i ministarstvo pravde SAD nemaju informacije kojima bi potkrepili optužbe predsednika Donalda Trampa da ga je špijunirala administracija bivšeg predsednika Baraka Obame.

Komni je kazao da nijedan pojedinac ne može da naredi špijuniranje Amerikanaca, dodajući da sud daje odobrenje za prisluškivanje posle stroge procedure.

Portparol Bele kuće Šon Spajser (Sean Spicer) citirao je na konferenciji za novinare izjave mnogih zvaničnika – nekih iz Obamine administracije – iz kojih proizilazi da nije bilo nikakvog dosluha između Trampove kampanje i ruskih vlasti.

Spajser je kazao da ne zna da li je bilo koji zvaničnik Bele kuće obuhvaćen istragom FBI.

Tokom saslušanja u Komitetu Predstavničkog doma za obaveštajni rad, Tramp je napisao na Tviteru da su čelnici FBI i Agencije za nacionalnu bezbednost obavestili kongresmene da se Rusija nije mešala u američke izbore.

To je, kako ocenjuje Asošijeted Pres (AP), stavilo direktora FBI u neobičnu situaciju da odgovori na predsednikov tvit usred saslušanja.

Trampov tvit se unekoliko razlikovao od izjave Komija koji je kazao članovima Komiteta za obaveštajni rad da FBI nema stav niti informaciju o potencijalnom uticaju Rusije na američke izbore jer se Federalni Istražni biro nije time bavio.

On je, međutim, prethodno rekao da nema dokaza da se mešanje Moskve odrazilo na rezultat predsedničkih izbora u SAD, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG