Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Komesarijat: U prihvatnim centrima za migrante ima mesta


Migranti u prihvatnom centru u Obrenovcu, ilustrativna fotografija

Zamenica komesara za izbeglice Svetlana Velimirović izjavila je da Srbija redovno ažurira plan reagovanja za slučaj priliva većeg broja migranata.

"Pripremamo se za naredni period. Činjenica je da je Srbija veoma aktivna i uključena u sve mehanizme za razmenu informacija, kako na operativnom, tako i na diplomatskom nivou", rekla je zamenica komesara za izbeglice Javnom servisu Srbije.

Bez obzira na to da li će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odlučiti da ukine sporazum sa EU o prihvatu migranata, Srbija se sprema za sve moguće scenarije, ističe Velimirovićeva.

Dodaje da politike zemalja na balkanskoj ruti jesu različite ali je, ističe, činjenica da su se i 2015. sve zemlje dogovorile da će imati isti pristup prema migrantima.

"Verujem da bi se u slučaju masovnog dolaska ponovio isti scenario - ministri država na ruti bi se dogovorili", napominje Velimirovićeva.

Prema njenim rečima, u Srbiji ima dovoljno smeštajnih kapaciteta za migrante.

"Sva lica koja su prihvatila pomoć države i da dobiju zaštitu, nalaze se u centrima. Za sva lica koja trenutno nisu u centrima, a prihvatila bi našu pomoć, ima dovoljno mesta. U Preševu ima, biće u novom centru koji treba da se otvori u Kikindi", naglašava zamenica komesara za izbeglice.

Mađarska, navodi, propusti između 10 i 20 migranata dnevno.

"U prihvatnim centrima u Srbiji nema ljudi koji su više puta probali na granici sa Mađarskom. Oni koji su na redovnim spiskovima uglavnom prođu", rekla je Velimirović.

XS
SM
MD
LG