Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Savet bezbednosti produžio mandat misije UN u Avganistanu


SB UN pozvao avganistansku vladu da uz međunarodnu pomoć nastavi da se suočava sa pretnjama "terorističkih grupa"

Rezolucijom koja je jednoglasno usvojena u petak uveče produžuje se misija Ujedinjenih nacija (UNAMA) u Avganistanu do marta 2018. i izražava ozbiljna zabrinutost zbog prisustva i potencijalnog jačanja ogranaka "Islamske države" koji predstavljaju "ozbiljne pretnje za bezbednost Avganistana i zemlje u regionu", prenosi Beta.

Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija pozvao je istom prilikom vladu Avganistana da počne da rešava "alarmantne pretnje" koje za stabilnost i bezbednost zemlje predstavljaju talibani, Al Kaida, kao i njeni ogranci i druge ekstremističke grupe.

Takođe, Savet bezbednosti ponovio je podršku avganistanskim Nacionalnim odbrambenim i bezbednosnim snagama, posebno u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma. Pozvao je avganistansku vladu da uz međunarodnu pomoć nastavi da se suočava sa pretnjama "terorističkih grupa".

Prema podacima UN, prošle godine u Avganistanu je ubijeno 3.498 ljudi, uključujući 923 dece, a još 7.920 osoba je ranjeno. To je, kako se navodi, najviši broj civilnih žrtava od 2009. kada je misija UNAMA počela sistematski da beleži civilne žrtve.

XS
SM
MD
LG