Dostupni linkovi

Vučić: U Srebrenici izvršen težak zločin, zašto se insistira na kvalifikaciji genocid


Premijer Srbije Aleksandar Vučić sa predsjedavajućim Vijeća ministra BiH Denisom Zvizdićem u Sarajevu,16. marta 2017.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić sa predsjedavajućim Vijeća ministra BiH Denisom Zvizdićem u Sarajevu,16. marta 2017.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko ne dovodi u pitanje težinu zločiona u Srebrenici, ali da se postavlja pitanje zašto se insistira na pravnoj kvalifikaciji da je to bio genocid.

Pravna kvalifikacija nema veze s tim šta neko oseća povodom zločina u Srebrenici i razumevanjem šta se tamo dogodilo, rekao je Vučić u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz na pitanje da li postoji spremnost u Srbiji da prizna da se u BiH dogodio genocid.

"Sve vreme govorite o nečemu što treba da ima pravnu posledicu. Niko nikad ne umanjuje težinu zločina, težinu užasnih stvari koje su se dogodile u Srebrenici, što je mnogo važnije. Ovde se postavlja pitanje Srbima, a s druge strane, šta je to zbog čega neko želi pravnu kvalifikaciju", rekao je Vučič.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. zločin u Srebrenici okarakterisao kao genocid koji je počinila Vojska Republike Srpske.

Skupština Srbije je 2010. usvojila je Deklaraciju kojom se osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995, ali se ne spominje genocid.

XS
SM
MD
LG