Dostupni linkovi

Otkriven fosil crvene alge od 1,6 milijardi godina


Arheolog
Arheolog

Izvor: Reuters

Pronađen je novi fosil koji pokazuje da su biljke stare stotinama miliona godina više nego što se to ranije mislilo. Antičke stijene iz Indije pokazuju da su crvene alge živjele prije 1,6 milijardi godina.

Ovo otkriće moglo bi promijeniti mišljenje o tome kada se relativno napredni život razvio, kazali su švedski naučnici. Oni su identifikovali dijelove hloroplasta, strukture unutar biljnih ćelija koje su uključene u fotosintezu.

Najraniji znaci života na Zemlji pojavili su se prije najmanje 3,5 milijardi godina. Prvi jednoćelijski mikroskopski oblici života evoluirali su u veće multićelijske eukariotske organizme.

"Fosili crvenih algi koje smo otkrili pokazuju da je napredan oblik eukariota (kao što su biljke, gljive i ljudi/životinje) imaju dublju historiju na Zemlji nego što smo mislili", rekla je Therese Sallstedt iz Muzeja historije prirode Švedske za BBC.

Naučnici su otkrili vlakna fosila i kompleksnije kolonije u sedimentnoj stijeni u centralnoj Indiji. Oboje imaju karakteristike moderne crvene alge koja je neka vrsta morske trave. Najstarija poznata crvena alga prije ovog otkrića datira 1,2 milijarde godina unazad. Indijski fosili su stariji 400 miliona godina.

XS
SM
MD
LG