Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tvorac World Wide Weba: Uticaj lažnih vijesti je zabrinjavajući


Ilustracija

Izvor: Independent

Izumitelj World Wide Weba Tim Berners-Li, izjavio je da je uticaj lažnih vijesti na internetu zabrinjavajući i predstavio planove za borbu protiv neetičkog političkog marketinga, prenosi Independent.

Britanski naučnik je tačno 28 godina nakon njegovog izuma rekao da su nove tehnologije postale alarmantne.

U otvorenom pismu, 61-godišnjak je rekao da je zloupotreba podataka stvorila zastrašujuće dejstvo na slobodu govora i upozorio na slijepe tačke na internetu, koje, prema njegovim riječima, "kvare" demokratije.

Glavni problem, kako je napisao, je što većina ljudi pronalazi "šačicu" svojih vijesti i informacije putem društvenih mreža i sličnih pretraživača, koje su plaćene svaki put kada neko klikne na link.

"Krajnji rezultat je što nam onda ti linkovi prikazuju sadržaj koji, ako kliknemo moramo da platimo. Nekada to bude i dezinformacija ili lažna vijest, što je iznenađujuće i šokantno", rekao je.

Prema njegovim riječima, ovaj problem stvara zastrašujući pritisak na slobodu govora i zaustavlja web kao prostor za istraživanje važnih tema, kao što su zdravstveni problemi, seksualnost ili religija.

Tim Berners-Li je takođe kritikovao političare da koriste birače putem "sofisticiranih algoritama". Pozvao je ljude širom svijeta, kao i predstavnike Googlea i Facebooka da povećaju svoje napore u borbi protiv lažnih vijesti.

XS
SM
MD
LG