Dostupni linkovi

Mnuchin: SAD ne traže trgovinske ratove


Steven Mnuchin. ministar finansija SAD
Steven Mnuchin. ministar finansija SAD

Američki ministar finansija Steven Mnuchin izjavio je u Berlinu da SAD ne traže započinjanje bilo kakvog trgovinskog rata, ali je insitirao na tome da neki sporazumi moraju da se modifikuju da bi bili "više izbalansirani".

"Mi nemamo želju da uđemo u trgovinske ratove" rekao je Mnuchin na press konferenciji sa svojim njemačkim domaćinom ministrom finansija Wolfgangom Schaeubleom.

"Predsjednik (Trump) vjeruje u slobodnu trgovinu, ali on želi slobodnu i fer trgovinu. Naše primjedbe se odnose ka težnji na više izbalansiranim sporazumima."

Predsjednik SAD Donald Trump je trgovinske odnose sa Meksikom, Kinom i Njemačkom pretvorio u veliki problem, tvrdeći da ove zemlje iskorištavaju SAD.

Njegovi komentari u kojima je optuživao Njemačku za nepoštenu trgovinsku politiku izazvali su tenzije sa Berlinom.

Trumpov glavni savjetnik za trgovinu, Peter Navarro, optužio je Njemačku za "ogromno podcjenjivanje" eura radi nefer trgovinskog iskorištavnja SAD.

Njemačka je odbacila optužbe, uz poruku da je Evropska centralna banka (ECB) ta koja određuje glavnu kamatnu stopu za vrijednost eura na globalnim tržištima.

Ministar finansija Njemačke Schaeuble, je pak na tu temu pokušao spustiti tenzije ocjenjujući da je razgovor sa Mnuchinom bio "prijateljski i kontruktivan" kao i da su se dogovorili da rade skupa na promociji globalnog rasta i napretka.

"Našli smo dobru bazu" za rad zajedno, rekao je Schaeuble.

Njemački ministar je međutim par sati prije susreta sa Trumpovim ministrom finasija u četvrtak na press konferenciji izjavio da su populizam i protekcionizam najveće prijetnje globalnom prosperitetu, prenosi Reuters.

Kako je naglasio Schaeuble, kako se širi jaz između bogatih i siromašnih, nacionalizam, populizam i protekcionizam će naći krhko tlo i predstavljati rizik za napredak.

"Ako smo išta naučili od lekcija iz prošlosti, to je da nacionalizam i protekcionizam nikada nijesu ispravan odgovor", rekao je Wolfgang Schaeuble dodajući:

"Izlolacionizam je uvijek loš izbor. Može biti veoma primamljiv kratkoročno ali na duge staze nože podriti povjerenje."

Susret Mnuchina i Schaeubleom u Berlinu dogodio se dan prije susreta Donalda Trumpa u petak u Vašingtonu sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

XS
SM
MD
LG