Dostupni linkovi

Treći dan borbi u Tripoliju


Tripoli, jun 2016.
Tripoli, jun 2016.

Borbe se vode danas, treći dan zaredom u glavnom gradu Libije Tripoliju između snaga vernih Vladi nacionalnog jedinstva (GNA) i rivalskih boraca.

Borbe s teškim naoružanjem nastavljene su jutros oko kompleksa gde je smešten generalštab oružanih snaga vernih bivšem šefu nepriznate vlade Kalifi Gveilu. Gveil je sklonjen s vlasti u Tripoliju posle formirana Vlade nacionalnog jedinstva (GNA).

Snage pro-GNA juče su krenule u napad na taj kompleks od desetak luksuznih vila u centru grada, prenose očevici.

Kalifu Gveila koji se suprostavlja tim snagama podržavaju milicije iz njegovog rodnog grada Misrate, kao i druge grupe u Tripoliju, uglavnom bazirane na jugu glavnog grada.

U glavnom gradu čuju se pucnjava i snažne detonacije, a grad je takoreći paralizovan zbog borbi treći uzastopni dan.

Bolnica al Khadra koja se nalazi blizu borbi pogođena je raketom ali nije bilo nastradalih, rekao je jedan bolničar.

Sedište privatne televizije al Naba poznato po islamističkim stavovima napale su nepoznate osobe u noći od utorka na sredu, kada je izazvan požar i prekinuto emitovanje. Program te televizije, danas je i dalje u prekidu.

Borbe su počele u ponedeljak uveče u stambenim i trgovinskim četvrtima Haj al Andalus i Gargareš, u zapadnom delu grada, a sukobi su nastavili i juče u tom sektoru.

Od kada je stupila na dužnost u martu 2016. vlada GNA nije uspela da nametne svoju vlast na celoj teritoriji zemlje koja je zapala u haos posle svrgavanja Muamera Gadafija 2011.

Vlada je uspela da dobije podršku nekih milicija ali više kvartova su i dalje pod kontrolom grupa koje su joj suprotstavljene.

Izvor: Beta, AFP
XS
SM
MD
LG