Dostupni linkovi

UNICEF: Za djecu u Siriji protekla godina do sada najgora


"Patnje kroz koje prolaze ta djeca su nezamislive", kaže direktor UNICEF-a za Bliski istok Geert Cappelaer, foto: djeca u Siriji
"Patnje kroz koje prolaze ta djeca su nezamislive", kaže direktor UNICEF-a za Bliski istok Geert Cappelaer, foto: djeca u Siriji

Ubojstva, sakaćanje, regrutiranje djece u borce u Siriji je prošle godine bilo na najvišoj razini od početka šestogodišnjega rata u toj zemlji, saopćio je UNICEF. Život gotovo šest milijuna djece ovisi o humanitarnoj pomoći, a više od dva milijuna su u izbjeglištvu u Turskoj, Libanonu, Jordanu i Egiptu, upozoravaju u ovoj svjetskoj organizaciji.

Izvještaj UNICEF-a stigao je dva dana uoči godišnjice početka sukoba u martu 2011.

Prije šest godina sve je počelo protestima protiv režima Bašara al Asada, koji su potom prerasli u građanski rat. Od tada do danas oko 300.000 ljudi je poginulo, milijuni su raseljeni, što je izazvalo najveću migrantsku krizu u Evropi od Drugog svjetskog rata.

U Siriji je samo u 2016. poginulo najmanje 650 djece, a gotovo trećina dječaka i djevočica su izgubili živote u školama ili njihovoj neposrednoj blizini.

Mnogi su ubijeni izravno u sukobu, ali mnogi su izgubili živote zbog nemogućnosti da stignu do bolnica i liječnika, kao i zbog nedostatka osnovnih uvjeta za život.

Milijuni djece u Siriji žrtve su svakodnevnih napada
Milijuni djece u Siriji žrtve su svakodnevnih napada

UNICEF je zabilježio da je oko 850 djece bilo regrutirano izravno u borbe, što je dvostruko više nego 2015.

"Djeca se bore na prvim linijama fronte, ali izvršavaju i druge zadatke - likvidacije, samoubilačke bombaške napade ili su čuvari u zatvorima", stoji u izvještaju.

UN-ova organizacija za pomoć djeci upozorava da su socijalne i medicinske službe u sve lošijoj situaciji, tako da se mnoga djeca prisljena na rad, maloljetničke brakove ili na borbe. Deseci umiru zbog bolesti koje su objektivno izlječive.

"Patnje kroz koje prolaze ta djeca su nezamislive", kaže direktor UNICEF-a za Bliski istok Geert Cappelaer.

"Milijuni djece u Siriji žrtve su svakodnevnih napada, život im se u potpunosti izmjenio. Imaće ratne ožiljke koje će ostaviti posljedice na njihovo zdravlje, dobrobit i budućnost", ističe Cappelaere.

Turska i Sjedinjene Američke Države u ratu u Siriji podržavaju različite grupe koje se bore protiv Assadova režima, dok Rusija i Iran podržavaju režim.

Zajednički neprijatelj svima je militantna organizacija Islamska država.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG