Dostupni linkovi

Republička izborna komisija: Prava glasača neće biti ugrožena


Ilustracija
Ilustracija

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević odbacio je u nedelju navode organizacija civilnog društva o ugrožavanju izbornog prava građana na predstojećim izborima.

"Želim još jednom da istaknem da izborna prava građana nisu i neće biti ugrožena kao i da je celokupan rad RIK-a usmeren isključivo na zakonito sprovođenje izbora", naveo je Dimitrijević u izjavi dostavljenoj medijima.

Dimitrijević je odbacio i ponovljenje tvrdnje "o navodno nezakonitom sastavu RIK-a" istakavši da je aktuelni stalni sastav RIK-a obrazovan u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika.

"Podsećam... da je o našem sastavu nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora postignuta apsolutna saglasnost svih poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini", naveo je on.

Predsednik RIK-a je ocenio kao neosnovane tvrdnje da je "uspostavljen navodno sporni mehanizam načina utvrđivanja izbornih rezultata" uz proširenje ovlašćenja RIK-a.

"Odredbe Uputstva za sprovođenje izbora o statističkoj obradi rezultata iz zapisnika o radu biračkih odbora usmerene su isključivo ka otklanjanju očiglednih omaški u rezultatima glasanja koje je birački odbor uneo u zapisnik o radu, bez zadiranja u brojeve glasova koje budu dobili kandidati", naveo je on.

Više od 20 organizacija civilnog društva ocenilo je ranije danas da je u Srbiji ozbiljno ugrožen demokratski izborni proces i da je neophodno što aktivnije delovanje domaćih i međunarodnih organizacija kako bi se zaštitili slobodni i demokratski izbori.

XS
SM
MD
LG