Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ministar odbrane: Ruski 'migovi' stižu u Srbiju, čim Putin potpiše ukaz


Ilustracija

Ministar odbrane Zoran Đorđević izjavio je da se čeka da predsednik Rusije Vladimir Putin potpiše ukaz koji će omogućiti dolazak šest "migova 29" iz Rusije, ali je dodao da se još ne zna kada će to tačno biti, prenosi Beta.

"Nama je u interesu da migovi stignu što pre, da bismo počeli remont i modernizaciju aviona, a kada će to biti ne mogu da kažem, u ovom trenutku je najvažnije da će oni sigurno stići", rekao je Đorđević za Blic, na pitanje da li je tačno da će avioni stići 24. marta na godišnjicu NATO bombardovanja.

On je kazao i da ruski "migovi" ne koštaju 185 miliona evra, već da je to cena kompletnog paketa koji treba podeliti u tri faze.

"Prva faza je prilagođavanje naoružanja našim uslovima i produženje roka trajanja na još 10 godina. Druga faza je nabavka rezervnih delova. A treća faza je modernizacija aviona i kupovina raketa vazduh-vazduh i vazduh-zemlja", kazao je ministar.

Kako je dodao, u cenu od 185 miliona evra ulaze i cisterna za gorivo, hangari za držanje 10 aviona, stajanke koje pokrivaju letelice, kao i kompletno održavanje, smeštaj i modernizovanje raketa u narednih 15 godina.

"Nismo hteli da štedimo iako smo mogli da prođemo jeftinije za pet do deset miliona evra. Već smo hteli da imamo sistem protiv vazdušne odbrane koji je izdržljiv za našu ekonomiju. Imaćemo deset potpuno remontovanih i opremljenih aviona pritom nećemo svih 185 miliona evra dati odmah nego u narednih nekoliko godina, vodeći računa o mogućnosti naše ekonomije", rekao je Đorđević.

Upitan zbog čega su od Rusije besplatno uzeta borbena izviđačka oklopna vozila BDRM 2 kada su u Srbiji prevaziđena i "Jugoimport" je radio njihovu modernizaciju, Đorđević je kazao da je reč o donaciji 30 tenkova T72 i BDRM 2 koji su remontovani i predstavljaju moderniju varijantu od onih koje Srbija ima.

"Nije tačno da smo BDRM 2 rashodovali niti ga je Jugoimport modernizovao, istina je da oni postoje i da su svi u upotrebi", kazao je Đorđević.

XS
SM
MD
LG