Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Švajacarska i Holandija ne dozvoljavaju Cavusogluu skupove


Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Turske

Turskom ministru vanjskih poslova Mevlutu Cavusoglu neće biti dozvoljeno da održi predizborni skup u Roterdamu u subotu, saopštio je gradonačelnik ovog holandskog grada.

"On ima diplomastkih imunitet i sve što ide sa tim, i mi ćemo ga tretirati sa poštovanjem, ali mi nemamo drugih instrumenata nego da zabranimo takve događaje na javnim mjestima" rekao je gradonačelnik Roterdama, Ahmed Aboutaleb.

I Švajcarska policija otkazala je govor turskog političara koji je želio da učestvuje na mitingu kako bi prikupio podršku sunarodnika da glasaju na referendumu 16. aprila, za odobravanje većih ovlaštenja za turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Policija je za svoju odluku o otkazivanju mitinga u kantonu Argau navela "značajne rizike po sigurnost".

Slične odluke donijele su ranije vlasti u susjednoj Njemačkoj i Austriji.

Protivljenja zapadne Evrope za mitinge kao znak podrške Erdoganu za referendum 16. aprila izazvala su negodovanje Turske.

Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu i dalje traži novu lokaciju za miting u nedjelju, 12. marta, nakon što je jedan hotel nedaleko od Ciriha otkazao dogovor iz bezbjednosnih razloga, a alternativa u gradu Vinterturu odbačena je kao neodgovarajuća.

Savjet Evrope je u petak saopštio da je prijedlog ustavnih promjena u Turskoj koje snažno povećavaju i jačaju predsjedničke ovlasti "opasan korak unazad" za demokratiju.

XS
SM
MD
LG