Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šarović: Slijedi preispitivanje stranačkih odnosa na nivou BiH


Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je u Sarajevu da je sigurno da će nakon odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbije zahtjev za reviziju presude protiv Srbije stranke koje učestvuju u vlasti na nivou BiH preispitati svoje odnose.

"Vlast na nivou BiH će funkcionisati i srpske stranke, ma koje bile, nikada se neće odreći svoje trećine učešća u vlasti BiH", rekao je Šarović novinarima ističući da to kakvi će odnosi biti između stranaka zavisi od stranačkih lidera.

On je konstatovao da su se obistinile tvrdnje i stavovi predstavnika iz Republike Srpske da je pokretanje revizije presude, odnosno ponovno podizanje tužbe protiv Srbije, politički avanturizam koji šteti BiH.

"Vjerovatno će imati implikacije i na regionalnu saradnju", rekao je Šarović ocijenivši da je dobro što je sud u Hagu brzo donio odluku i što je sva ova priča relativno brzo završena, prenosi Srna.

Šarović je uvjeren da postoji šansa da se BiH u 2017. godini vratiu normalan kolosijek i da ova godina ne bude izgubljena, posebno kad je riječ o evropskom putu BiH.


XS
SM
MD
LG