Dostupni linkovi

Zeman će se kandidovati za drugi mandat na čelu Češke


Miloš Zeman
Miloš Zeman

Predsednik Češke Miloš Zeman saopštio je danas da će se iduće godine kandidovati i za drugi petogodišnji predsednički mandat, prenosi Beta.

"Prvi ste koji će čuti moju odluku: Rešio sam da se ponovo kandidujem za predsednika Češke", kazao je Zeman večeras pred oko 1.000 zvanica, njegovih pristalica koje je pozvao na koncert u predsedničkom zamku Hradčani da tradicionalno proslave godišnjicu njegovog izbora za predsednika 2013. godine na prvim direktnim predsedničkim izborima u Češkoj.

I Zemanovi prethodnici Vaclav Havel i Vaclav Klaus koje je, međutim, birao parlament, proveli su na funkciji po dva petogodišnja mandata, a Zemanu prvi ističe u martu 2018. godine.

Za sada nije jasno ko će biti Zemanovi rivali, pošto stranke još nisu najavile kandidate, a još nije stupio na snagu zakon kojim se nezavisni kandidati obavezuju da prikupe 50.000 potpisa.

Analitičari u svakom slučaju očekuju da će Zeman biti favorit, svakako za ulazak u drugi krug, jer posebno od kako je izbila migracijska kriza, on održava preovlađujuće bojazni i raspoloženja u češkom društvu oštrim komentarima protiv muslimana i islama, i odbijanjem da Češka primi izbeglice.

Zeman, međutim, izaziva i kontroverze, najčešće svojim proruskim stavovima, a takođe i kao ljubitelj piva i likera "beherovka". Posebno mladim visokobrazovani u velikim gradovima izražavaju i stid zbog takvog predsednika.

XS
SM
MD
LG