Dostupni linkovi

Zannier: Krizu u Makedoniji riješiti u interesu građana


Makednoski predsjednik Gjorge Ivanov (D) i Lamberto Zannier
Makednoski predsjednik Gjorge Ivanov (D) i Lamberto Zannier

Glavni tajnik OESS-a Lamberto Zannier izjavio je na svom službenom Twitteru da je makedonskom predsjedniku Gjorge Ivanovu i šefu diplomacije Nikoli Poposkom poručio da se kriza mora riješiti u interesu građana, te da se ne smiju se dopustiti dalje napetosti.

"Jutros sam se susreo s predsjednikom i ministrom vanjskih poslova. Moja glavna poruka je da lideri moraju prevladati stranačke interese i riješiti političku krizu za dobrobit svih građana. Ne smijemo dopustiti da se kriza prelije u etničke napetosti, " napisao je Zannier.

Rezultati izbora u pružili su solidnu osnovu za formiranje vlade, ocijenio je Zannier, te je pozvao Sobranje na početak rada u skladu s demokratskim načelima i vladavinom prava.

On je ranije napisao da je predsjednik Ivanov istaknuo svoju "zabrinutost zbog političke slijepe ulice" i da "upiranje prsta u međuetničke probleme opasno i kontraproduktivno".

Zannier se tokom dvodnevnoga posjeta također sasato sa liderima parlamentarnih stranaka i založio se za jačanje civilnog društva.

XS
SM
MD
LG