Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ambasadorki Srbije u Zagrebu uložen protest zbog spomenika Tepiću


Ulica majora Milana Tepića u Beogradu

Ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić pozvana je danas u hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova gde joj je "uložen usmeni oštar protest" zbog odluke Vlade Srbije da podigne spomenik majoru Jugoslovenske narodne armije (JNA) Milanu Tepiću, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić, a prenosi agencija Beta.

Hrvatska je ocenila, kako je preneo Dačić, da je neprihvatljivo i da šteti bilateralnim odnosima "podizanje spomenika čoveku koji je samoubilačkom akcijom prouzrokovao smrt 11 hrvatskih branitelja i neutvrđenog broja regruta iz JNA".

"Ovakav čin hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova pokazuje da apsolutno nisu u stanju da pogledaju u svoje dvorište", izjavio je Dačić na konferenciji za novinare i dodao da je ambasadorka Nikolić "apsolutno odbila te kritike".

Podsetivši da je Predsedništvo SFRJ proglasilo Tepića za narodnog heroja, Dačić je rekao da je potez hrvatske vlade "tragikomičan" i da pokazuje da Hrvatska ne može da u medjunarodnim, a posebno u bilateralni odnosima sa Srbijom traži ono što spaja, a ne ono što razdvaja.

"Mi smo spremni da razvijamo saradnju i dobrosusedske odnose, ali sa druge strane ne postoji nikakva osuda pokušaja rehabilitacije fašističke prošlosti", rekao je Dačić.

Vlada Srbije je prošle sedmice odlučila da u Beogradu bude podignut spomenik Tepiću povodom 25 godina od njegove pogibije.

Major Milan Tepić je, prilikom napada na kasarnu JNA u Bjelovaru, u septembru 1991. godine, ne želeći da hrvatskim snagama prepusti oružje, digao u vazduh vojno skladište i sebe, pri čemu je ubijeno 11 hrvatskih vojnika.

XS
SM
MD
LG