Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Profesori i učenici odali poštu Goranu Čengiću


U čast Gorana Čengića: Predstavnici Društva prijatelja Grada Sarajeva, zajedno s profesorima i učenicima Prve gimnazije na grobu slavnog rukometaša

Predstavnici Društva prijatelja Grada Sarajeva, zajedno s profesorima i učenicima Prve gimnazije u Sarajevu, na Gradskom groblju Bare u Sarajevu odali su poštu rukometašu Goranu Čengiću, koji je ubijen 14. juna 1992. godine.

Ubijen jer je branio komšiju u Sarajevu: Goran Čengić
Ubijen jer je branio komšiju u Sarajevu: Goran Čengić


Goran Čengić je bio dijete Sarajeva, učenik Prve gimnazije, te poznati sarajevski rukometaš.

Četvrtu godinu za redom članovi Društva prijatelja Grada Sarajeva pokušavaju skrenuti pažnju nadležnih i medija da sjećanje na ovog čovjeka ne smije biti izbrisano, kaže članica Društva Emina Pandžo-Hasanbegović.

„Poruka nas i mladih o građanskoj hrabrosti u ratu i miru nosi u sebi duboku povezanost. Nadamo se da će Goran živjeti, ako građansku hrabrost u miru budemo prenijeli mladima“, kazala je Pandžo-Hasanbegović.


Panđo-Hasanbegović smatra da bi Goran Čengić trebao imati neko spomen obilježje ili ulicu u Sarajevu.

„Nakon četiri naše manifestacije, još uvijek nema spomen obilježja. Obraćali smo se i općini, gradu i kantonu, no do danas nema nikavog odogovora“, zaključuje naša sugovornica.

Poštu Goranu Čengiću odali su danas profesori i učenici Prve gimnazije u Sarajevu, koju je i pohađao sam Goran. Učenica četvrtog razreda Aida Osmanagić o tome kaže:

"Goran Čengić zaslužuje da ga se Sarajevo sjeća"
"Goran Čengić zaslužuje da ga se Sarajevo sjeća"

„Naša škola je ponosna na Gorana i na ono sve što je on uradio. Desilo se što se desilo. Generalno mislim da on zaslužuje itekako pažnju i mnogo lijepih riječi i postupaka u njegovu čast. Stalno nešto radimo kako bi mu se na neki način odužili za sve što je učinio za Sarajevo“, kazala je Osmanagić.

Goran Čengić proglašen je pravednikom 2013.godine, kada mu je posthumno dodijeljeno priznanje „Duško Kondor“ za građansku hrabrost.

XS
SM
MD
LG