Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Partija Ahmetija odlučila da uđe u buduću vladu Zaeva


Ali Ahmeti

Najveća albanska partija u Makedoniji DUI Alija Ahmetija odlučila je da učestvuje u novoj makedonskoj vladi koji će predovoditi Socijaldemkratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva.

Ta odluka je objavljena u ponoć nakon celodnevne sednice rukovodstva stranke, a, kako su preneli mediji, portparol DUI-ja Bujar Osmani je, obrazlažući je, zatražio od predsednika Makedonije Gjorga Ivanova da Zaevu dodeli mandate za formiranje vlade.

"DUI će učestvovati u formiranju nove vlade predvođene od SDSM-a, za šta smo već dali potpise. Tražimo od Ivanova da dodeli mandat lideru SDSM-a Zoranu Zaevu", rekao je Osmani u partijskom sedištu stranke u tetovskom naselju Mala Rečica.

Prema njegovim rečima, takva je volja većine Albanaca u Makedoniji.

Osmani je dodao da DUI ostaje posvećen tačkama Albanske deklaracije, koja je, kako je istakao, potpisana u Skoplju i ne ugrožava integritet Makedonije i ne odstupa od Ustava i Ohridskog (mirovnog) sporazuma.

Prema DUI, niti albanske partije u Makedoniji, niti ta njihova deklaracija nisu razlog za krizu.

Kriza u Makedoniji se dodatno zaoštrila u sredu kada je predsednik države Ivanov odbio da dodeli mandat za formiranje vlade lideru SDSM-a Zoranu Zaevu, iako je formirao parlamentarnu većinu sa albanskim strankama.

Ivanov je tada obrazložio da mu "savest i Ustav ne dopuštaju da da mandat osobi ni partiji čija je platforma rušenje suvereniteta, integriteta i nezavisnosti Makedonije", aludirajući na Deklaraciju albanskih stranaka koje su postavil kao uslov za formiranje vlade.

XS
SM
MD
LG