Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ahmeti: Deklaracija albanskih stranaka ne ugrožava unitarnost Makedonije


Ali Ahmeti

Lider najveće albanske partije u Makedoniji Ali Ahmeti ocenio je danas da albanska platforma ne ugrožava unitarni karakter Makedonije, prenosi Beta.

"Ni u jednoj formi zajednička deklaracija albanskih partija ne ugrožava unitarni karakter, niti ima reči o federalizaciji ili podeli", napisao je Ahmeti na svom Facebook profilu.


Makedonski predsednik Gjorge Ivanov odbio je da mandat za formiranje vlade da lideru SDSM Zoranu Zaevu koji je, da bi formirao parlamentarnu većinu, prihvatio zajedničku deklaraciju albanskih stranaka, za koju Ivanov smatra da vodi "rušenju unitarnosti i državnosti" Makedonije.

Ahmeti je, kako prenose lokalni mediji, pozvao albanske partije da ne pretvaraju, kako je rekao, sistemsku krizu u međuetnički sukob Albanaca i Makedonaca.

Lider DUI je poručio građanima Makedonije da "sačuvaju hladnokrvnost i da ne potpadaju pod unapred dogovorena scenarija".

"Ovo je politički problem za koji političari i institucije treba da nađu najbolje rešenje za građane", napisao je Ahmeti.

Pokret Besa, druga po snazi albanska partija, pozvala je međunarodnu zajednicu, SAD i EU, da "intervenišu za vraćanje pravne države, kao i vraćanje Makedonije na evroatlantski put".

Pokret Besa pozvao je i na "umerenost i posebnu pažljivost u ovim momentima".

Ivanov juče je odbio da dodeli mandat Zaevu, iako je dokazao da ima parlamentarnu većinu, navodeći da nema nameru da mandat poveri čoveku ili partiji koja u svom programu "ima platformu za rušenje državotvornosti i unitarnosti" države, misleći na njegovo prihvatanje deklaracije albanskih stranaka koja predviđa i uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika.

XS
SM
MD
LG