Dostupni linkovi

Mogerini: EU neće biti kompletna sve dok Zapadni Balkan ne bude njen dio


Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federika Mogerini saopštila je danas da Evropska unija neće biti kompletna sve dok zemlje Zapadnog Balkana ne budu njen dio, ali je ocijenila da su stabilnost i razvoj tog regiona i dalje krhki.

"Svi imamo interes da mir na Zapadnom Balkanu učinimo nepovratnim, kao i socijalni, ekonomski i demokratski napredak. Ako se to desi, napredak ka članstvu u EU će, također, biti nepovratan. To je od suštinske važnosti za EU, kao što je i za građane i lidere Zapadnog Balkana", ocijenila je Mogerini uoči današnje posjete Crnoj Gori, u okviru regionalne turneje.

Mogerini je navela da je ulazak balkanskih država u Uniju 'zadatak ove političke generacije, a ne sljedeće', da je Balkan uvijek bio dio Evrope i da 'nijedna politička granica ne može promijeniti tu geografsku, istorijsku i kulturnu realnost'.

"EU neće biti kompletna sve dok ovaj region u srcu Evrope ne bude ujedinjen, kao dio naše zajednice", navela je Mogerini u tekstu objavljenom na sajtu delegacije EU u Crnoj Gori, dodajući da balkanski narod zaslužuje iste mogućnosti, zaštite i prava kao i drugi stanovnici Evrope.

Mogerini je ocijenila da je u regionu stabilnost veća i demokratija jača nego ikad ranije, ali da su 'regionalna stabilnost i razvoj i dalje krhka dostignuća'.

"Politički sporovi često prevladaju ispunjavanje interesa građana. Obećanje boljih životnih uslova nije uvijek praćeno stvarnim i primjetnim napretkom. Kompleksno međunarodno okruženje izvršilo je još veći pritisak na krhki region. Povremeno smo imali utisak da mir ne može biti uziman zdravo za gotovo", navela je evropska zvaničnica.

Saradnja, dijalog i pomirenje, dodala je Mogerini, imaju pozitivan uticaj i na svakodnevni život građana i na evropske integracije cijelog regiona.

Nakon Crne Gore, Mogerini će posjetiti Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Srbiju, Makedoniju i Albaniju, gdje će se sastati s najvišim državnim zvaničnicima, posjetiti univerzitete, razgovarati s mladima i obratiti se poslanicima.

XS
SM
MD
LG