Dostupni linkovi

Janković, Jeremić i Obradović za sprječavanje izborne krađe


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Budući predsjednički kandidati Saša Janković, Vuk Jeremić i Boško Obradović saopštili su danas da su se saglasili da je njihov zajednički cilj sprječavanje neregularnosti i krađe u izbornom procesu i zaštite prava birača da na izborima slobodno, neometano i bez straha biraju predsjednika.

Navodeći da su Janković, Jeremić i Obradović 'jasno odvojeni u predsjedničkim kampanjama', izborni timovi trojice kandidata u zajedničkom saopštenju pozvali su Republičku izbornu komisiju da prizna pravo sudskim ovjeriteljima da vrše ovjeru potpisa građana, a Skupštinu Srbije da osnuje Nadzorni odbor za kontrolu predstojećih izbora za predsjednika Srbije.

"Zakon o izboru predsjednika Republike izričito navodi sudske ovjeritelje, a ne notare, kao isključivo nadležne za poslove ovjere potpisa. U suprotnom, usljed nedovoljnih kapaciteta notarskih kancelarija i pritisaka vlasti na notare, biće ugroženo ili onemogućeno pravo pojedinih predsjedničkih kandidata da podnesu kandidaturu", piše u saopštenju.

Pozivajući Skupštinu da osnuje Nadzorni odbor za kontrolu izbora, izborni timovi trojice kandidata naveli su da to tijelo, sastavljeno od predstavnika svih parlamentarnih stranaka, mora da nadgleda cjelokupan proces i podnese javan pisani izvještaj Skupštini i građanima Srbije po okončanju izbora.

"Ovo je zakonom propisan element kontrole izbornog procesa i odgovornosti svih organa vlasti za fer i poštene izbore", navodi se u saopštenju.

Od predsjednice Skupštine zatraženo je dа odmаh uputi zvаničаn poziv Orgаnizаciji zа evropsku sigurnost i sаrаdnju (OSCE) dа obаvi posmаtrаčku misiju, u sklаdu sа dosаdаšnjom prаksom.

Dodaje se i da nаdležni držаvni orgаni nisu primijenili preporuke OSCE-a od 24. аprilа 2016. godine i da nisu isprаvljene mnogobrojne neprаvilnosti tokom izbornog procesа, 'zbog čega je potrebno dа OSCE izborni proces nаdgledа od sаmog početkа".

Kandidati su zatražili od držаvnih orgаna 'dа ne dopuste i ne ponаvljаju neregulаrnosti koje su zаbilježene u izvještаju OSCE-а'.

XS
SM
MD
LG