Dostupni linkovi

Slučaj Marović: Srpsko državljanstvo umjesto crnogorske pravde


Svetozar Marović (desno) i njegov advokat Zdravko Begović, Podgorica
Svetozar Marović (desno) i njegov advokat Zdravko Begović, Podgorica

Slučaj Svetozara i Miloša Marovića, koji su sa Specijalnim tužilaštvom Crne Gore postigli dogovor o priznanju krivičnih djela koje je potvrdio sud, ponovo se našao u žiži crnogorskih medija, nakon što je Miloš Marović dobio državljanstvo Srbije i pojavili se nagovještaji da bi to isto mogao da zatraži njegov otac Svetozar.

Pitanja koje javnost nakon toga intrigiraju su: da li Marovići pokušavaju da izbjegnu izdržavanje preostale zatvorske kazne u Crnoj Gori i kakva bi bila sudbina potencijalnih novih istraga protiv njih.

Saga o najpoznatoj budvanskoj porodici Marović i dalje puni stupce podgoričke štampe, koja spekuliše kako Marovići rasprodaju svoje preostale nepokretnosti u metropoli crnogorskog turizma.

Otac i sin Svetozar i Miloš Marović, već mjesecima su u Beogradu gdje se navodno nalaze na liječenju. U međuvremenu, Miloš je dobio srpsko državljanstvo, očekujući da preostalu kaznu od 11 mjeseci zatvora odsluži u svojoj novoj domovini. Nagađa se kako sličan naum ima i njegov otac Svetozar, koji je bio dugogodišnji državni fukcioner i drugi čovjek vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), tik uz predsjednika Mila Đukanovića.

Podsjetimo, Viši sud u Podgorici aminovao je dogovor Svetozara i Miloša Marovića sa Specijalnim tužilaštvom, po kome je stariji Marović priznao da je bio na čelu organizovane kriminalne grupe koja je odgovorna za više korupcionaških afera u Budvi a kojima je budžet te opštine oštećen za desetine miliona eura. Zbog toga je osuđen na tri godine i deset mjeseci zatvora, i 3. aprila mora da se javi na izdržavanje kazne u zatvoru u Spužu.

Mlađi Marović, pak, mjesecima je izbjegavao da odsluži preostalu zatvorsku kaznu, pravdajući se bolešću, i te razloge uvažavao je sud. No, nakon što su vještaci utvrdili kako to nije istina, sud u Kotoru izdao je naredbu za raspisivanje potjernice za njim.

Miloš Marović
Miloš Marović


Podsjetimo, branilac Svetozara i Miloša Marovića, advokat Zdravko Begović, nedavno je utvrdio da njegov mlađi klijent, kaznu sada može izdržavati u Srbiji, pošto je dobio njeno državljanstvo.

"Apsolutno sam ubijeđen da su ispunjeni svu uslovi za tako nešto i da će se nadležna ministarstva pravde Srbije i Crne Gore naći zajedničko rješenje i donijeti odluku da moj branjenik izdržava kaznu zatvora u Republici Srbiji, gdje mu je i porodica. Krivični zakonik Srbije dozvoljava mogućnost da se kazna zatvora do godinu dana može izdržavati u tzv. kućnom pritvoru", ističe advokat Begović.

Na pitanje novinara da li su njegovi štićenici, pokušavajući da izbjegnu da ostatak kazne odsluže u Crnoj Gori, zapravo manipulisali crnogorskim pravosuđem, Begović je odgovorio odrično.

Tako ne misli advokat nevladine organizacije MANS Veselin Radulović. On za RSE ističe i kako bi odluka da Miloš Marović zatvorsku kaznu odsluži u Srbiji, bila u suprotnosti sa bilateralnim ugovorom dvije države o međusobnom izručenju svojih državljana.

"U tom ugovoru se nigdje ne pominje mogućnost izvršenja kazne zatvora, na način što bi se izvršavala kroz tzv. kućni pritvor", ističe Radulović.

Prema riječima Radulovića, crnogorsko Ministarstvo pravde i podgorički Viši sud, trebalo bi da shvate da bi omogućavanje Milošu Maroviću da izbjegne izvršenje kazne u Crnoj Gori, bilo dodatno izrugivanje crnogorskom pravnom sistemu.

"I da bi predstavljalo dodatni podstrek za Miloša Marovića i za svakoga ko se nađe u situaciji u kakvoj je bio on, da izvršava krivična djela kojima će sticati ogromnu imovinu, bez ikakve bojazni da će zbog toga nekad morati da odgovara, i da će izdržavati kaznu zatvora", dodaje Veselin Radulović.

Volšebno isparilo 3,8 miliona dolara

Više puta RSE bezuspješno je pokušao da od Ministra pravde Zorana Pažina dobije izjavu tim povodom. Svoj stav Ministarstvo je iznijelo u saopštenju od 15. februara, precizirajući kako su osuđena lica Svetozar i Miloš Marović dužna da kazne zatvora izdržavaju u Crnoj Gori i da im dobijanje srpskog državljanstva ne može pomoći da tu obavezu izbjegnu. Dodaje se i da bi u slučaju neodazivanja poziva za izvršenje kazne, bili prinudno dovedeni ili bi za njima bila raspisana potjernica.

Kako god, za advokata, nekadašnjeg ministra pravde Dragana Šoća, konačna odluka o tome gdje će Marovići odslužiti kaznu biće politička.

"Srbija ima mogućnost ili da ne izruči Crnoj Gori ili da zatraži da se putem međunarodne pravne pomoći Crna Gora obrati sa zahtjevom da on odsluži kaznu tamo. Šta će biti izbor, to ne znam u ovom trenutku. Ali svakako, odluka će biti politička – i jedne i druge države. Sa druge strane, prosto ne mogu da vjerujem da će se sada odnosi dvije države lomiti oko toga da li će Miloš Marović odslužiti ili neće kaznu", navodi Šoć.

To nije jedina dilema kada je riječ o slučaju porodice Marović, protiv koje je nevladina organizacija MANS podnijela više krivičnih prijava za učešće u brojnim koruptivnim djelima, među kojima je i ona o slučaju navodnog tajnog švajcarskog bankovnog računa na ime supruge Svetozara Marovića, Đorđine.

Svetozar Marović
Svetozar Marović


Prema saznanjima međunarodne istraživačke grupa novinara sa sjedištem u Sarajevu, na tom računu se 2006. i 2007. godine navodno nalazilo 3,8 miliona dolara, koji su potom volšebno isparili. Stoga se postavlja pitanje kako bi na eventualne nove istrage protiv Marovića u Crnoj Gori, moglo da utiče to ako svi oni crnogorski pasoš zamijene srpskim?

"Nema tu nikakve veze, pravno posmatrano sa tom činjenicom. Samo bih ovdje postavio pitanje: zašto toj gospodi nijesu uzeli pasoše i zašto su im dozvolili da napuste zemlju? To bih pitao nekoga tamo ko odlučuje o svemu ovome. Tako da kad se postavlja pitanja izvrgavanja sa pravdom, onda to ne može da se desi bez izvjesnog saučesništva državnih organa", kaže advokat Dragan Šoć.

Kako bi dobijanje srpskog državljanstva moglo da utiče na potencijalno nove istrage protiv Marovića, pitanje je koje smo uputili i na adresu tužilaštva. E-mail uputili smo i Višem sudu, sa pitanjem da li prolonigiranja odsluženja zatvorske kazne za Miloša Marovića, zbog njegove navodne bolesti, utiču na kredibilitet crnogorskog pravosudja.

Odgovora, međutim, nije bilo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG