Dostupni linkovi

Hrvatska Vlada osudila lepljenje antisrpskih nalepnica u Vukovaru


Članovi hrvatske Vlade
Članovi hrvatske Vlade

Vlada Hrvatske je saopštila da su antisrpski plakati koji su izlepljeni u Vukovaru "uvredljivi i sramotni" i da za cilj imaju podsticanje straha i netolerancije.

"Povodom uvredljivih i sramotnih plakata, koji su se juče pojavili na Trpinjskoj cesti u Vukovaru, Vlada Hrvatske najoštrije osudjuje svaki ekstremizam i akt provokacijskog karaktera protiv srpske manjine koji ne pridonosi zajedništvu i stabilnosti te zaštiti ljudskih prava svih gradjana Republike Hrvatske", navodi se u saopštenju.

Vlada je osudila i postrojavanje pripadnika stranke A-HSP-a u Zagrebu, kojima se, kako je navela, promovišu ustaštvo i nacizam i napadaju temeljne vrednosti ustavnog poretka.

"Cilj organizatora i učesnika pomenutih akcija sračunat je i usmeren na podsticanje straha i netolerancije u društvu i u suprotnosti je s ciljevima Vlade Hrvatske u postizanju pravne sigurnosti, političke stabilnosti i ekonomskog rasta i napretka hrvatskih ljudi", navodi se u saopštenju i dodaje da se Vlada odlučno protivi svim oblicima govora mržnje, netolerancije i diskriminacije.

U Vukovaru je priveden 19-godišnjak zbog sumnje da je u noći s četvrtka na petak na nadstrešnici autobuske stanice postavio nekoliko nalepnica na kojima je na engleskom napisano "Srpsko porodično stablo" sa slikom stabla na kojem vise ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i predstavnici srpske zajednice u tom gradu oštro su osudili lepljenje tih plakata.

XS
SM
MD
LG