Dostupni linkovi

Tramp: Zid na meksičkoj granici pre roka


Donald Tramp
Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp danas je na velikom skupu konzervativaca pojačao svoju kritiku medija, posebno zato što koriste anonimne izvore.

Novinarima "ne bi trebalo da bude dozvoljeno da koriste izvore osim ako ne koriste nečije ime", rekao je Tramp, nekoliko sati pošto su članovi njegovog tima dali izjavu novinarima bez odobrenja da se navedu njihova imena.

"Izvori kažu da je Donald Tramp užasno, užasno ljudsko biće, neka mi to kažu u lice", rekao je Tramp na Konferenciji za konzervativnu političku akciju (CPAC).

Medjutim, upravo članovi Trampovog tim u Beloj kuči često zahtevaju da im se ne navode imena.

Na najvećem okupljanju američkih konzervativaca, Tramp je rekao da on nije protiv svih medija, već samo protiv "medija ili štampe koji prenose lažne vesti".

"Ja sam protiv ljudi koji izmišljaju priče i izmišljaju izvore", rekao je Tramp.

Američki predsednik je kritikovao medijske izveštaje sa anonimnim izvorima, medju kojima su i navodi o kontaktima njegovog predizbornog štaba s Rusijom, koje je Bela kuća oštro demantovala.

"Lažne vesti ne iznose istinu. One ne predstavljaju narod. One nikada neće predstavljati narod i uradićemo nešto po tom pitanju", rekao je Tramp.

Nastup Trampa na CPAC-u je trijumfalni povratak na taj skup pošto je pre šest godina izviždan kada se prvi put pojavio na godišnjoj konferenciji konzervativaca. Ovog puta je naišao na dobrodošlicu okupljenih koji pozdravljaju kritiku mejnstrim medija.

Posle kritike medija, Tramp je govorio o svojim planovima, obećavajući odvažne korake ka novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, trgovini, energetskoj politici i drugim temama.

"Jedno po jedno, mi ispunjavamo obećanja koje smo dali američkom narodu. Neću vas razočarati", rekao je Tramp.

Tramp je rekao da sistem zdravstvene zaštite koji je uveo prethodni predsednik Barak Obama preti da donese "totalnu katastrofu" i ponovio obećanje da će ukinuti i zameniti Obamaker.

Konzervativci ne dele uvek Trampove stavove, ali su srećni što je u Beloj kući predsednik koji je često na njihovoj strani.

"Baš je dobar osećaj da našu zemlju vodi neko ko zna kako da se vodi", rekao je Mat Šlap, predsednik Američke konzervativne unije koja organizuje CPAC.

Pre šest godina, kada se prvi put pojavio na CPAC-um, salom je odzvanjalo "novac, novac, novac, novac", dok su se tokom njegovog govora čuli smeh i negodovanje.

Sada su se okolnosti bitno promenile i Tramp je prvi predsednik koji je došao na CPAC-u u prvoj godini mandata još od Ronalda Regana 1981.

Trampov nastup je, medjutim, uveliko podsećao na njegovu predizbornu kampanju.

On je ponovio obećanje da će izgraditi zid na granici s Meksikom i kritikovao svoju demokratsku rivalku na izborima Hilari Klinton, na šta su okupljeni uzvikivali "Uhapsi je", kao što su skandirale njegove pristalice na predizbornim skupovima.

Binu je napustio s pesmom Roling stonsa "You Can't Always Get What You Want" koju je koristio i na predizbornim skupovima.

XS
SM
MD
LG