Dostupni linkovi

Moskva iznenađena izjavama o replici Rahstajga


Sovjetska zastava na Rahjstagu 1945.
Sovjetska zastava na Rahjstagu 1945.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je iznenađeno saopšenjima pojedinih njemačkih političara i poslanika, koji su nezadovoljni zbog planova Moskve da u Patriotskom parku kod Moskve izgradi minijaturnu verziju Rajhstaga iz 1945. godine.

"Gradnja minijaturnog ratom uništenog Rajhstaga iz maja 1945. godine biće važan element vojno-istorijskog izgleda parka, čime se simbolizuje pobjeda nad nacizmom", rekao je portparol Ministarstva odbrane general Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, iz tog razloga reagovanja pojedinih nemačkih političara ne predstavljaju samo iznenađenje, već se i postavlja pitanje kakvo mišljenje imaju o "konstruktorima" Trećeg rajha.

Nekoliko nemačkih političara i poslanika nazvali su provokacijom planove o gradnji minijature Rajhstaga u Patriotskom parku kod Moskve i od rukovodstva u Berlinu je zatraženo da se izrazi negodovanje Rusiji.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je početkom sedmice da vojska gradi repliku zgrade Rajhstaga iz Berlina u patriotskom zabavnom parku izvan Moskve.

Prema njegovim rečima, zamisao je da članovi "Junarmije" ili omladinske vojske "napadaju određenu lokaciju, a ne nešto apstraktno".

Omladinska armija oformljena je 2015. godine kako bi podstakla patriotizam među mladima i radi obuke o osnovnim vojnim veštinama.

XS
SM
MD
LG