Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protesti u Parizu: Policija suzavcem na srednjoškolce


Sa jednog od nedavnih protesta studenata u Parizu, ilustracija

Policija je upotrijebila suzavac na učenike u Parizu koji su blokirali 16 srednjih škola u znak protesta koji traju već danima, zbog toga što su policajci, kako se sumnja, silovali jednog tamnoputog mladića.

Demonstracije u četvrtak su posljednje u nizu koji se održavaju zbog navoda o policijskom silovanju, ali i drugih prijavljenih zlopotreba sile od strane policije.

Žrtvu, koja je u javnosti imenovana kao Theo, policajci su prebili i silovali palicom nakon što su ga zaustavili 2. februara.

Zbog istrage u ovom slučaju suspendovana su četri policajca.

Demonstranti su nakon početka još jednog protesta zapalili smeće u blizini Palate Nacija.

Demonstranti su se okupili izvan škola u Parizu, da bi spriječili druge đake i nastavnike da ulaze, koristeći kante za smeće i druge objekte da bi na ulazima napravili barikade.

Nema izvještaja o ozbiljnim povredama, iako na socijalnim mrežama ima puno fotografija na kojima se vide sukobi između policije i demonstranata na obodima skupa kod Palate nacija, javio je BBC.

Policija je saopštila da je samo nekoliko osoba uhapšeno.

Naveli su i da su protesti nezakoniti jer prethodno nijesu dobili odobrenje za okupljanje, navode lokalni mediji.

Protesti su, kako izvještavaju francuski mediji, održani i u Monpeljeu.

Ranije ovog mjeseca, tamnoputi madić Theo je opisao svoju traumu u rukama policije. Rekao je da je napustio svoj dom na sjeverozapadu Pariza i našao su usred policijske kontrole čija su meta bili dileri drogom.

Kako je naveo, policajci su ga silovali palicom, a potom zlostavljali na rasnoj osnovi i tukli u predjelu genitalija.

XS
SM
MD
LG