Dostupni linkovi

Zaev se nada da će SDS Makedonije početkom marta formirati vladu


Lider Socijaldemokratske partije Makedonije, Zoran Zaev
Lider Socijaldemokratske partije Makedonije, Zoran Zaev

Predsjednik opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev, boraveći u četvrtak u posjeti Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine u Sarajevu je izjavio kako se nada da će proces koji je započet u Makedoniji oko prikupljanja svih potpisa za dobijanje mandata za formiranje Vlade završiti sa formiranjem te izvršne institucije.

"Sve suštinske stvari smo dogovorili. Ostaje da se dogovorimo ko će preuzeti obavezu oko kojeg mandata i da izaberemo personalna rješenja za njih. Tako da vjerujem da će Makedonija imati Vladu u prvoj polovini marta, a ja se nadam da ćemo to obznaniti 8. ili 10.marta i konačno zato što su sve suštinske stvari već riješene", kazao je Zaev u Sarajevu.

Na novinarsko pitanje da li to znači da je dobijena bezuslovna podrška svih albanskih stranaka za formiranje Vlade, Zaev je odgovorio:

"To nije bezuslovna podrška zato što imamo još neke uslove da riješimo, a to znači da vidimo ko će koji resor voditi u Makedoniji i da li ćemo dogovoriti kompletnu vladinu platformu", poručio je Zaev.

Parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. decembra. Nakon dvomjesečnih dogovora i kosultacija sa predstavnicima parlamentarnih partija, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je 2. februara saopštio da će mandat za sastav nove vlade dobiti partija ili koalicija koja će ga izvijestiti i dokazati da je obezbijedila većinu u 120-članom Sobranju.

XS
SM
MD
LG