Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stručnjaci preliminarno: Granica Kosova i Crne Gore ostaje kako je dogovoreno


Meštanin sela Hađaj pokazuje liniju razgraničenja Kosova i Crne Gore

Kosovo nije izgubilo 8.000 hektara svoje površine u procesu demarkacije sa Crnom Gorom, nalazi su preliminarnog izveštaja Državne komisije stručnjaka za merenje teritorije Kosova. Površina Kosova je ista kao što je bila i do sada, a iznosi 10.906 kilometara kvadratnih. Potvrđeno je i da sporni Čakor ne pripada Kosovu.

Do tih informacija došlo se na osnovu analiza brojnih kartografskih i naučnih dokumentacija i podataka prikupljenih sa terena spornih područja.

Komisija je osnovana odlukom Vlade Kosova u decembru kako bi se utvrdilo da li Kosovo sporazumom o demarkaciji sa Crnom Gorom gubi 8.000 hektara svoje teritorije.

Konačni izveštaj objaviće se nakon trodnevne rasprave, koja je počela danas. Očekuje se da će se nakon toga Sporazum o demarkaciji ponovo proslediti Skupštini.

Vlada Kosova je formirala komisiju zbog neuspeha da se ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, čemu se protivi kosovska opozicija i jedan deo poslanika iz vladajuće koalicije. Ratifikacija ovog sporazuma jedan je od poslednjih uslova Evropske unije za ukidanje viznog režima Kosovu.

Dan pre predstavljanja izveštaja iz Komisije je podneo ostavku Fitim Humolli, jedini geograf ove komisije. On je kazao da je takvu odluku doneo zbog "zaobilaženja profesionalnih institucija u radu Komisije".

XS
SM
MD
LG