Dostupni linkovi

Izetbegović: Na sjednicu neću doći ako je Ivanić ne definiše na pravi način


Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas se nakon sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije dotakao revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije i najave Mladena Ivanića o sazivanju vanredne sjednice Predsjedništva BiH.

"Na sjednicu neću doći ako Ivanić ne definiše sjednicu na pravi način. Sjednici ću se odazvati ako Ivanić spremi odluku koja mijenja raniju odluku. Ako tu budu neki zaključci kojima se odluke poništavaju, ja tu neću učestvovati", rekao je Izetbegović.

Zbog optužbi da izaziva krizu član Predsjedništva BiH je rekao da će je izazvati oni koji pritiscima traže da se radi mimo Ustava Bosne i Hercegovine.

"Očekujemo da će Međunarodni sud pravde u Hagu prihvatiti naš zahtjev i da će biti donesena presuda koja odgovara stvarnom stanju, tj. da će biti dokazan genocid i odgovornost Srbije, odnosno Miloševićevog režima", kazao je Izetbegović.

On je naglasio kako revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije nije uperena protiv srpskog naroda, nego da je riječ o pravdi na čijoj osnovi BiH sa komšijama želi imati bolje odnose u budućnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić najavio je da će za četvrtak, 23. februara, zakazati vanrednu sjednicu Predsjedništva čija će tema biti da li je BiH za to da se pokrene revizija presude po tužbi protiv Srbije.

Ivanić je rekao da je ovo 'zadnji pokušaj da se stvari vrate u legalne institucije', te da se izbjegne paralelizam.

XS
SM
MD
LG