Dostupni linkovi

OHR zabrinut pokretanjem revizije presude BiH protiv Srbije


Iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) su naveli da su zabrinuti odlukom o pokretanju revizije presude BiH protiv Srbije za genocid.

"Trenutno postoji neslaganje u pogledu mandata agenta kojeg je Predsjedništvo 2002. godine imenovalo da zastupa Bosnu i Hercegovinu. Budući da Predsjedništvo BiH u vezi s tim nije donijelo novu odluku, sada je na Međunarodnom sudu pravde da ocijeni da li BiH može pokrenuti proces revizije. I dalje smo zabrinuti zbog eventualnih političkih posljedica i negativnih reakcija koje mogu proizaći iz zahtjeva za reviziju presude u predmetu koji je BiH pokrenula protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde", saopšteno je iz OHR-a za N1.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić najavio je da će za četvrtak, 23. februara, zakazati vanrednu sjednicu Predsjedništva čija će tema biti da li je BiH za to da se pokrene revizija presude po tužbi protiv Srbije.

Ivanić je rekao da je ovu odluku donio nakon sastanka sa liderima Saveza za promjene, navodeći da je ovo 'zadnji pokušaj da se stvari vrate u legalne institucije', te da se izbjegne paralelizam.

Ivanić je napomenuo da nijedna institucija BiH nije razmatrala pitanje revizije, te upozorio da je evidentno da unutar Bosne i Hercegovine postoji paralelna struktura okupljena oko člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koja nastavlja da djeluje uprkos svim upozorenjima.

Krajnji rok za podnošenje aplikacije za pokretanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije je 26. februar ove godine.

XS
SM
MD
LG