Dostupni linkovi

Savez za promjene: BiH ulazi u parlamentarnu krizu


U Sarajevu je održan sastanak Saveza za promjene, članice parlamentarne većine u Bosni i Hercegovini, a povodom najave revizije tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid.

Dragan Čović, lider Narodne demokratske partije kazao je na konferenciji za novinare da će Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, tražiti sazivanje sjednice Predsjedništva BiH o najavi revizije.

“Kome treba revizija tužbe nakon deset godina”, zapitao se Čavić.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica kazao je da ‘BiH ulazi u parlamentarnu krizu’.

On je rekao da će vlast biti u tehničkom mandatu, ukoliko se pokrene revizija tužbe BiH protiv Srbije za genocid.

Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog procesa izjavio je da se radi o vanustavnom i vaninstituiconalnom djelovanju.

“Krivac za krizu koja će se desiti u slučaju revizije će biti gospodin Izetbegović”, izjavio je Borenović.

On je rekao i da će se u narednom periodu ići sa sa mjerama ka krivičnoj odgovornosti pojedinaca u ovom procesu, ali i da će se zatražiti zakazivanje posebne sjednice Skupštine RS kako bi se zauzeli zajednički stavovi koji će definisati ponašanje Saveza za promjene u narednom periodu.

“Situacija je izuzetno ozbiljna”, poručio Borenović.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, nakon sastanka sa predstavnicima nevladinih organizacija i intelektualaca u petak, najavio je da će BiH podnijeti zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid.

XS
SM
MD
LG