Dostupni linkovi

Lavrov odbacio optužbe da Moskva stoji iza neuspješnog puča u Crnoj Gori


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je danas optužbe da Moskva stoji iza neuspješnog pokušaja puča čiji je plan bio ubistvo tadašnjeg premijera Crne Gore i zbacivanje prozapadne vlade, uz obrazloženje da za te tvdnje 'nema dokaza'.

Lavrov je, također, odbacio pisanje jednog britanskog medija koji je objavio da su britanski obavještajci zaključili da je Moskva dala svoju 'podršku i blagoslov' zavjeri u oktobru prošle godine za ubistvo tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića, u cilju da se podriju šanse Crne Gore da uđe u NATO.

Lavrov je rekao da su izvještaji medija 'veoma nategnuti'.

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je izvještaje medija nazvao 'neodgovornim', uz tvrdnju da nisu podržani 'konkretnim činjenicama'.

Londonski “Sunday Telegraph” je u nedjelju citirao vladine izvore koji su naveli da je 'planirani puč bio jedan od najočiglednijih primjera rastuće agresivne kampanje (Rusije) i miješanja u zapadnu politiku'.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson i američki državni sekretar Rex Tillerson su, kako se navodi, također, razgovarali o ovome na marginama summita G20 u Bonu 15. februara.

Oko 20 osoba, uključujući dvoje ruskih državaljana i više građana Srbije su uhapšeni u oktobru, u vezi navodnog pokušaja puča na dan izbora.

Crnogorske vlasti su optužile Moskvu da stoji iza zavjere.

15. februara crnogorski parlament je ukinuo imunitet dvojici proruskih opozicionih političara iz Demokratskog fronta zbog sumnji da su umiješani u planirani puč.

Ipak, glavni državni tužilac Ivica Stanković je izdao poseban nalog istog dana da se povuče nalog za hapšenje opozicionog lidera Andrije Mandića i Milana Kneževića.

U tom nalogu, koji se tumači kao pokušaj spuštanja tenzija u duboko podijeljenoj zemlji, Stanković je rekao da Mandića i Kneževića ne treba hapsiti kao osumnjičene.

Prije toga je specijalni tužilac Milivoje Katnić izdao nalog za hapšenje Mandića i Kneževića zbog navodnog 'djelovanja protiv ustava, zakona i sigurnosti Crne Gore'.

XS
SM
MD
LG